Sven hoopt de toekomst van het Telenet Baloise Lions-team te kunnen vrijwaren, Thibau wil zich als nieuwkomer meteen onderscheiden in de beloftecategorie. Vader en zoon Nys staan beiden voor een belangrijke periode en blikten in de Crossgids vooruit naar het nieuwe veldritseizoen: "Het zijn moeilijke tijden, dus het is belangrijk om de cross levendig te houden."

"Ben jij nu wééral afgevallen?" vraagt Sven Nys verwonderd wanneer hij het 'drooggetrainde' lijf van zijn zoon bestudeert tijdens de gezamenlijke fotoshoot voor dit magazine. "Nee, ik sta ongeveer op mijn competitiegewicht, maar dat kan jij al even niet meer zeggen, hé", riposteert Thibau, die de ideale voorzet van zijn vader met veel plezier binnenkopt. De toon is meteen gezet. Een lach, een kwinkslag, een steek onder of boven water: Nys senior en junior laten geen moment onbenut om elkaar te prikkelen. Ze zijn nog maar net terug van het Zwitserse Baden, waar Thibau deelnam aan de eerste officiële 'postcoronacross'. Geen lachertje, zo blijkt.

Thibau: "Het was een cultuurshock, moet ik zeggen (lacht). De weersomstandigheden waren niet echt in mijn voordeel en het parcours was ook niet al te technisch, maar ik heb me wel geamuseerd. Hoewel ik in het midden van het pak moest starten, ben ik lang in strijd geweest voor een mooie ereplaats. Helaas gooide een lekke band roet in het eten (Thibau werd uiteindelijk dertiende, red.). Op zich geen ramp ... Het belangrijkste is dat ik het gevoel heb dat ik de komende weken enorm veel progressie ga maken door aan wedstrijden deel te nemen."

Sven: "De cross in Baden was nog maar zijn derde koers sinds de afkondiging van de 'lockdown' in maart. Dan mag je natuurlijk niet verwachten dat je de boel meteen naar je hand zet en meespeelt voor winst. Renners die meer competitie in de benen hebben, zijn voorlopig in het voordeel. Dat zal in de eerste weken van het seizoen zeker een rol spelen."

Nog voor het seizoen goed en wel begonnen was, werden er al enkele Wereldbekercrossen geschrapt. Vrezen jullie dat er nog andere organisatoren en/of gemeenten de handdoek in de ring zullen gooien?

Sven: "Het kan natuurlijk altijd dat er nog extra afgelastingen volgen, maar ik heb gelukkig positieve signalen opgevangen van andere organisatoren, die benadrukken dat het forfait van Diegem en Koksijde geen invloed zal hebben op hun eigen plannen. Het gaat toch ook een beetje om de toekomst van onze sport. Zonder wedstrijden is er geen cross, zo simpel is het. Winst maken zal dit jaar niet mogelijk zijn, maar dat geldt voor ieder bedrijf en elke organisatie. Het is cruciaal om engagement aan de dag te blijven leggen en de cross levendig te houden."

Het veldrijden is een van de vele economische sectoren die het moeilijk heeft door de coronacrisis. Vrees je voor de toekomst van de sport?

Sven: "Niet meteen, maar als er te veel wedstrijden zouden wegvallen, zou het precair kunnen worden. Dan kan er wél sprake zijn van een domino-effect: ploegen die zonder inkomsten vallen omdat sponsors afhaken, renners die op straat komen te staan ... In dat geval zou het kunnen dat we volgend jaar wel opnieuw wedstrijden hebben, maar geen crossers meer. Dat worstcasescenario is gelukkig nog niet aan de orde, maar het is toch belangrijk om te beseffen dat we op een slappe koord aan het dansen zijn."

Lees het volledige artikel in de crossgids van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop! 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!