We hebben er 147 dagen te lang op moeten wachten, maar de Giro d'Italia gaat zaterdag eindelijk van start. Zoals elk jaar belooft de strijd om het roze een spektakelstuk te worden. Cycling.be bereidt je voor op de meest adembenemende landschappen en loodzware bergpassen die Italië te bieden heeft.

SICILIË, HET NIEUWE BOEDAPEST

Door de gekende omstandigheden trekt het peloton zich niet op gang in Hongarije, maar verhuist La Grande Partenza naar Sicilië. Daar bollen de renners op 3 oktober van het startpodium om 16 kilometer tegen de klok af te werken. Na een kort klimmetje gaan de wegen tussen Monreale en Palermo grotendeels bergaf, waardoor er aanzienlijke snelheden genoteerd zullen worden. Bij afwezigheid van de geblesseerde Remco Evenepoel is het vooral uitkijken naar Victor Campenaerts en Filippo Ganna. Vocsnor is gebrand op een eerste ritzege in een grote ronde en kan tegelijk de roze trui grijpen. Al zal hij daarvoor een snellere tijd moeten neerzetten dan de Italiaanse tijdritkampioen Ganna. De tempobeul van Team INEOS prolongeerde in augustus zijn nationale titel tegen de klok en kan zijn grote molen lekker ronddraaien op de Siciliaanse wegen. Hou op dag drie, de voorlaatste in Sicilië, ook maar rekening met thuisrijder Vincenzo Nibali. De Haai van Messina zal maar wat graag toehappen op de top van de Etna.

Geef je ogen goed de kost tijdens de televisie-uitzendingen, want het heuvel- en bergachtige karakter van Sicilië kan veel sportieve fietsers bekoren. Ga je voor een rit doorheen de vele wijngaarden, verkies je de idyllische kustlijn of hou je van een flinke portie hoogtemeters? Het Italiaanse eiland heeft het allemaal en leent zich perfect tot een gevarieerde fietsvakantie. Onthoud echter wel dat er geen fietspaden zijn. Gelukkig zijn de locals toeristische fietsers gewoon en houden ze er over het algemeen prima rekening mee. Vergeet na je inspanning vooral niet te genieten van een lekker gegist druivensapje uit Sicilië!

ABRUZZEN, APENNIJNEN & ADRIATISCHE KUST

Nadat het Giropeloton de Straat van Messina is overgestoken naar het Italiaanse vasteland, kruipen we omhoog op de laars. In de negende rit schotelt de organisatie een pittig parcours voor in de Abruzzen. De dagtocht begint aan de Adriatische kust, maar die streek is gedurende de zomermaanden doorgaans iets te druk om lekker te kunnen fietsen. Als je wat meer landinwaarts gaat, ontdek je de centrale Apennijnen. Dit deel van het gebergte is meteen het hoogst en telt verschillende pieken boven 750 meter. Het uiterst gevarieerde landschap wordt er gekenmerkt door groene flanken met bossen of weides en kale bergtoppen.

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop! 

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!