Een aluminium mountainbike met het gewicht van een carbon model en de kwaliteiten van een topper, dat moet de nieuwe Specialized Chisel zijn. De speciale manier van lassen is een van de geheimen achter deze nieuwe versie van het populaire model.

Specialized heeft de Chisel op een dieet gezet. Hij weegt nu nog 1350 gram dankzij de combinatie van de D'Aluisio Smartweld Technology (DSW plaatst de lasnaden verder weg door het gebruik van voorgevormde balhoofdbuizen en brackets - bekijk het filmpje in de inzet voor meer info) en modern M5 aluminium, maar hij is ook efficiënt en snel, terwijl zelfs het comfort niet uit het oog is verloren. Het harde, dode gevoel van ouderwets, goedkoop aluminium behoort met dit type fietsen helemaal tot het verleden.

Dankzij de DSW-technologie en de hydroformed buizen (waarbij de buizen in een bepaalde vorm worden gedwongen onder druk van een vloeistof) konden de ingenieurs specifieke delen van het frame beïnvloeden om een gebalanceerd rijgevoel te creëren. Het frame is lateraal stijf voor een goede krachtoverbrenging en acceleratie, maar is verticaal minder stijf, zodat je comfort krijgt en minder snel moe wordt door klappen en trillingen.

Null

Bij elke nieuwe MTB krijgen we te horen dat XC-wedstrijdparcoursen elk seizoen technischer worden. Daarom kreeg ook de Chisel een progressieve geometrie, gelijkaardig aan de Epic Hardtail. Zo krijg je vertrouwen in afdalingen als de snelheid hoger ligt, maar het stuurgedrag en de klimkwaliteiten zouden er niet onder mogen lijden.

Ook aan de details is gedacht. Er is ruimte gemaakt voor een zadelpen van 30,9 mm diameter, zodat ook stevige telescopische zadelpennen kunnen worden gemonteerd. De kabels lopen volledig intern, zodat ze beschermd zijn en zodat je een mooie, moderne look krijgt. Uiteraard heeft het frame een 12x148 mm boost steekas achteraan, zodat ook hier de stijfheid hoog ligt.

De Chisel is verkrijgbaar als een aparte frameset (inclusief alu zadelpen) voor 899 euro, maar ook als complete fiets: de Chisel Comp met Shimano SLX 1x12 en RS Judy Gold kost 1799 euro, de Chisel Base met Shimano Deore 1x12 en RS Judy Silver kost 1499 euro.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!