Er komt dit jaar geen We Ride Flanders, de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. De organisatoren hadden een aanvraag ingediend en een scenario klaar voor een kleinschaligere editie op 17 oktober, maar de burgemeesters uit de Vlaamse Ardennen konden uiteindelijk geen groen licht geven. Het wordt dus uitkijken naar de volgende editie, begin april 2021.

Sinds het grootste fietsevenement van het jaar niet kon doorgaan op de oorspronkelijke datum, hoopte organisator We Ride op een beter klimaat in het najaar. Alles werd in het werk gesteld om een aanvaardbaar en veilig alternatief te kunnen aanbieden voor wie zelf, daags voor de profs, de Ronde van Vlaanderen wil rijden. En dus werd er een scenario klaargestoomd en een aanvraag ingediend voor een kleinschaligere editie op zaterdag 17 oktober.

De organisatie legde een draaiboek voor waarin maximaal rekening werd gehouden met het protocol voor organisatoren van sportevenementen van Sport Vlaanderen. Er was veelvuldig en goed overleg met de burgemeesters, de veiligheidscoördinatoren en politie uit de regio Vlaamse Ardennen, het hart van de Ronde van Vlaanderen Cyclo. Uiteindelijk beslisten de burgemeesters unaniem dat er toch nog onzekerheden en risico's verbonden bleven aan een evenement met enkele duizenden deelnemers.

Burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester licht namens de negen burgemeesters uit de Vlaamse Ardennen de beslissing toe: "De organisatoren hadden een goede voorbereiding gemaakt, maar gezien de huidige omstandigheden is het onmogelijk om de veiligheid 100% te garanderen bij dit evenement met bijna 5000 wielertoeristen. Na een grondige screening waren er nog te veel onvoorspelbare elementen en we kunnen geen risico's nemen op vlak van gezondheid en veiligheid. Het lijkt ons beter geen half evenement neer te zetten en volop te focussen op een volwaardige en veilige editie in april volgend jaar."

Christophe Impens, CEO van We Ride: "We hebben er alles aan gedaan om een scenario te ontwikkelen waarin we de risico's maximaal wegnamen, om enkele duizenden fietsliefhebbers de kans te bieden toch hun Ronde te kunnen rijden. We hebben veel lof gekregen voor die inspanningen, maar de burgemeesters die de ondankbare taak hebben de knoop te moeten doorhakken, waren helaas net niet te overtuigen en wilden geen enkel risico nemen. Ik sta er wel op om, ondanks de beslissing, toch iedereen te bedanken voor het vele constructieve werk dat in de voorbereiding gestoken is."

Alle inschrijvingen voor de editie 2020 blijven gewoon geldig voor de editie 2021 die, als alles zich enigszins gunstig ontwikkelt, begin april, daags voor de Ronde van Vlaanderen voor profs zal georganiseerd worden.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!