Het verkeersbord 'rechtsaf/rechtdoor vrij voor fietsers' (B22/B23) is al terug te vinden op een aantal gemeentewegen, maar zal binnenkort ook langs verschillende Vlaamse gewestwegen verschijnen. Ook daar zullen fietsers dus vaker veilig rechtdoor kunnen rijden of rechts kunnen afslaan wanneer de verkeerslichten voor het gemotoriseerd verkeer op oranje of rood springen.

Het verkeersbord 'rechtsaf/rechtdoor vrij voor fietsers' (B22/B23) werd al in 2011 opgenomen in de Wegcode en werd sindsdien onder meer toegepast in pilootgemeenten Dilbeek, Gent, Haacht, Leuven en Sint-Niklaas. Aangezien de evaluatie steevast positief is, zijn heel wat steden en gemeenten vragende partij om het bord te (laten) plaatsen op kruispunten die zich ertoe lenen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zijn overeengekomen om het verkeersbord nu ook officieel uit te rollen langs Vlaamse gewestwegen.

"Het verkeersbord 'rechtsaf/rechtdoor vrij voor fietsers' is goedkoper en gemakkelijker toepasbaar dan een technische aanpassing aan de verkeerslichten. Fietsers staan soms tot een vijfde van hun reistijd te wachten voor het rode licht. Samen met de lokale besturen wil ik fietsen efficiënter en aantrekkelijker maken, onder meer door situaties aan te pakken waarbij 'zinloos rood' momenteel het traject onderbreekt. De nieuwe verkeersborden hebben geen negatief effect op de verkeersveiligheid, maar fietsers zullen er wel tijd mee winnen", stelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De nieuwe procedure maakt het voor een stad of gemeente makkelijker om zelf het initiatief te nemen en een eigen mobiliteitsbeleid te voeren. "Ze kennen de situatie ter plekke het best en kunnen dus zeer goed inschatten waar de B22/23-borden al dan niet aangewezen zijn", zegt Wim Dries, voorzitter van de VVSG. Het stadsbestuur van Leuven is alvast enthousiast. "We hebben rechtdoor/rechtsaf vrij voor fietsers al ingevoerd aan vijf kruispunten langs gemeentewegen. Binnenkort komen daar nog een vijftiental kruispunten aan gewestwegen bij", belooft schepen van Mobiliteit David Dessers.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!