Met zijn zevende groene trui in de Tour, een absoluut record, fietste Peter Sagan zich vorig jaar definitief de wielerlegende in. De honger van de Hulk is echter nog niet gestild. Hoog tijd om een blik te werpen op zijn duizelingwekkende statistieken in de grootste rittenkoers van het jaar.

AFSTAND

24.826 kilometer: die afstand reed Sagan bij elkaar tijdens zijn acht deelnames aan de Tour. Daarmee fietste hij omgerekend al meer dan vier keer rond het Franse vasteland. Als hij zijn tweewieler aan de haak hangt, kan hij meteen aan de slag als reisgids of vermaard zonnebloemkenner.

 

GROENE TRUIEN

Hopelijk heeft de 'Tourminator' voldoende plaats in zijn dressing voor de 125 groene truien die hij al verzamelde. De afgelopen jaren was Sagan ieder jaar goed voor minstens dertien exemplaren en in 2018 werden het er zelfs twintig. Enkel van de Tour van 2017 zal hij er geen terugvinden. Toen werd de Slovaak zonder groene trui uit koers gezet na het sprintdebacle met Cavendish.

 

EREPLAATSEN

In zijn carrière werkte Sagan al 151 Tourritten af, waarvan hij er twaalf won. Voorts werd hij maar liefst 23 keer tweede en tien keer derde. Daarnaast knokte de Slovaak zich nog eens 33 keer de top 10 in. Hij finishte dus in 30 % van alle etappes bij de eerste drie en in niet minder dan 52 % bij de eerste tien. Ongezien.

Lees het volledige artikel in de Tourgids van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!