Overgewicht en Covid-19 vormen een gevaarlijke combinatie. Boris Johnson weet dat uit eigen ondervinding en dat heeft de Britse premier ertoe aangezet een nieuw gezondheidsplan uit te rollen. Huisartsen zullen voortaan 'fietsen' als medicijn kunnen voorschrijven.

Uit een rapport van Public Health England blijkt dat mensen met overgewicht (BMI tussen 25 en 29,9) een verhoogd risico hebben op hospitalisatie en overlijden als ze in aanraking komen met Covid-19.

Boris Johnson belandde enkele weken geleden zelf in het hospitaal na besmetting met het coronavirus en heeft toegegeven dat zijn overgewicht een belangrijke factor gespeeld heeft in de manier waarop de ziekte hem getroffen heeft.

Obesitas aanpakken is een topprioriteit geworden voor de Britse premier. De maandag gelanceerde 'Better Health'-campagne moet daar iets aan doen. Eén van de elementen van het plan is dat huisartsen 'fietsen' als medicijn zouden moeten voorschrijven aan patiënten met overgewicht.

In regio's waar de gezondheidsstatistieken slecht zijn, zal een pilootproject opgezet worden. Johnson belooft ook dat de lokale fietsinfrastructuur zal worden verbeterd via onder meer gescheiden fietspaden, de creatie van verkeersarme buurten en beveiligde fietsenstallingen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!