Iedereen die ooit met witte schoenen gefietst heeft of dat nog steeds doet, kent het fenomeen: na enkele maanden, of als je pech hebt al na enkele weken, is het hagelwitte ervanaf en is het 'proces der verkleuring' begonnen. Wit wordt geel, waardoor die relatief nieuwe schoenen er plots uitzien alsof ze al jaren meegaan. Niet getreurd: via dit stappenplan krijg je ze weer zo goed als nieuw.

1. Spoel allereerst het grove vuil dat op de schoenen hangt af onder de kraan. Wil je ze een erg grondige wasbeurt geven, dan draai je best ook de schoenplaatjes eraf. Dat maakt het makkelijker om de zolen volledig schoon te krijgen, waardoor er dus ook geen vuildeeltjes van de plaatjes in je pedalen terecht kunnen komen, wat op zijn beurt niet voor gepiep en gekraak kan zorgen.

2. Meng wat detergent - een normaal afwasmiddel zoals Dreft werkt prima - in een emmer met voldoende warm water en gebruik een afwasborstel of schoenenborstel om de grote oppervlakten schoon te vegen. Met een oude tandenborstel kan je de moeilijk bereikbare vuile stukken onder de handen nemen. Laat de ene schoen in de emmer met water liggen als je de andere aan het schoonborstelen bent. Zo krijgt het detergent de kans om op de schoen in te werken en het vuil los te weken.

3. Na een paar minuten schrobben is het tijd voor stap drie: de stap die wellicht de grootste impact heeft op het wit houden van je witte schoenen. Het geheime ingrediënt heet... (tromgeroffel) bicarbonaat! Dit zoutachtige poeder vind je gewoon in de supermarkt en is multi-inzetbaar. Of het nu gaat om bakken, reinigen of zelfs tanden bleken (!): bicarbonaat - of baksoda - kan het allemaal. En voor ons fietsers het belangrijkste: ook vergeelde witte schoenen krijgt bicarbonaat weer (zo goed) als nieuw.

Zo ga je te werk: meng wat bicarbonaat in een kom met lauw water, tot er een pasta-achtige substantie ontstaat. Verdeel dit goedje zorgvuldig over de nog wit te krijgen zones van je schoenen en schrob het er stevig in met een schoenenborstel of schuurspons, via cirkelvormige bewegingen. Ook hierbij kan je een oude tandenborstel gebruiken voor de moeilijk te bereiken gebieden. Schrob het goedje vooral op de oppervlakken die gevoelig zijn aan het opnemen van vuil, zoals de ademende meshstroken of de plek waar de veters zich aanspannen. Laat het geheel tot slot even intrekken - desnoods een hele dag of nacht. Dat zal het resultaat er alleen maar witter op maken.

Weet wel dat de zwarte vlekken of scheuren die je bij eventuele valpartijen hebt opgelopen onmogelijk opnieuw wit te krijgen zijn. Dit omdat het schuren over het asfalt voor een brandvlek gezorgd heeft, waardoor het canvas beschadigd is.

4. Nadat de baksoda zijn werk heeft kunnen doen, spoel je de schoenen af met water en wrijf je ze droog met een doek. Haal je zolen uit je schoenen. Dit zal het droogproces versnellen.

Nadat je schoenen volledig gedroogd zijn, kan je ervoor opteren om ze in te wrijven of in te spuiten met vuilafstotende spray. Verschillende fabrikanten hebben dit in hun aanbod. Het helpt natuurlijk ook om overschoenen te dragen bij natte of vochtige weersomstandigheden. Daarmee bespaar je jezelf al heel wat moeite.

Ben je iemand die niet graag de handen uit de mouwen steekt als het op poetsen aankomt? Dan is er ook nog de 'luie' oplossing. Je kan fietsschoenen namelijk ook in de wasmachine steken, in een waszakje en samen met veel handdoeken. Was ze vervolgens wel met koud water en aan een laag toerental. En weet dat je met deze methode geen bicarbonaat gebruikt en dat het eindresultaat dus ook niet hetzelfde zal zijn als wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt.

Wil je na verloop van tijd je verouderde schoen opnieuw een frisse, nieuwe uitstraling geven? Dan kan je ervoor kiezen om, afhankelijk van je sluitsysteem, de veters of de Boa- of Atop-draaiknopjes te vervangen. In de plaats van nieuwe veters te steken, kan je de oude, verkleurde veters echter ook in een meshzakje in de wasmachine stoppen. Dan zijn die schoenen waarvan je dacht dat ze hun beste tijd achter de rug hadden plots weer helemaal klaar om te 'shinen'.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!