Doordat je tijdens het sporten heel wat kilocalorieën verbrandt, zou je in principe ook meer honger hebben. Toch kan het zijn dat je helemaal geen trek hebt na je fietstocht. Hoe komt dat?

Heb je tijdens of na het fietsen niet veel honger? Dat is deels te verklaren doordat de bloedtoevoer naar je maag afneemt en de bloeddoorstroming naar je spieren toeneemt. Dat is ook de reden waarom je eten niet goed verteert tijdens een intense inspanning en je je weleens misseljik kan voelen. 

Maar er is meer. Sporten heeft ook een impact op de hormonen die je hongergevoel regelen. Tijdens een inspanning van een uur zou het hormoon ghreline, dat je eetlust opwekt, afnemen en het hormoon peptide YY, dat je hongergevoel onderdrukt, toenemen. Een inspanning van anderhalf uur zou het ghreline-niveau ook doen dalen, maar geen invloed hebben op peptide YY. 
 
Om goed te herstellen na een inspanning is het cruciaal om je verloren energie opnieuw aan te vullen. Ook al heb je geen honger, je lichaam heeft wel degelijk nieuwe brandstof nodig! Probeer dus zeker iets te nuttigen om je herstel te bevorderen en progressie mogelijk te maken. Tip: vloeistoffen zijn makkelijker te verteren, dus neem na je fietstocht chocolademelk of een eiwitshake met wat melk en fruit als je echt geen honger hebt om vaste voeding te nuttigen.   

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!