Een trainingsweek mag voor Mathieu van der Poel wel een extra uitdaging bevatten, dus viel hij samen met zijn ploegmaats bij de laatste rit tijdens de hoogtestage van Alpecin-Fenix de KOM op de Col du Petit Saint Bernard aan.

De ploeg van Alpecin-Fenix hield een hoogtestage in het Franse skioord La Plagne. Om die reeks trainingen goed af te sluiten, vielen de renners de snelste Strava-tijd aan op het segment van de Col du Petit Saint Bernard. Vanuit Bourg-Saint-Maurice is die monsterklim maar liefst 31 km lang, met een hoogteverschil van 1373 meter, wat goed is voor een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4 procent. 

Op Strava wordt de klim als segment opgenomen vanaf de D84 en dan is de Petit Saint Bernard 23,88 km lang. Een gewone sterveling is dan tevreden met een tijd onder de anderhalf uur, maar Van der Poel en enkele van zijn ploegmaats verpulverden de vorige besttijd van de Franse klimmer Warren Barguil. Mathieu deed er meer dan vijf minuten af, goed voor een gemiddelde snelheid van net geen 28 km/u. 

Om die prestatie neer te zetten, moest hij gedurende 51'19" zomaar even een gemiddeld wattage aanhouden van 379 watt. Louis Vervaeke was trouwens maar twee seconden trager dan zijn kopman. We zien het ons hen niet meteen nadoen...

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!