Een kleuter leren fietsen lijkt misschien een zware opgave, maar met deze 10 geslaagde tips van onze 'redactievader' wordt jouw kind binnen de kortste keren een topper. Tip 1 geven we alvast mee: vergeet de steunwieltjes!

Wie zelf moeder of vader is geworden en nu terugdenkt aan die eerste keer fietsen zonder steunwieltjes kan misschien afgeschrikt worden om te starten met het aanleren van fietsen aan haar of zijn eigen kind. Het is nochtans simpel: sla die stap van de steunwieltjes gewoon over! We leggen je even stap voor stap uit hoe je te werk kan gaan. Deze methode bleek alvast succesvol bij onze eigen zoon en enkele vriendjes en familieleden.

1. Als de peuter goed kan wandelen, kan je die ook een loopfietsje geven. Kies voor een stabiel model met luchtbanden in het genre van de Early Rider Classic (gelijkaardige, goedkopere modellen werken uiteraard ook). Merk je dat het vlot gaat, heft de kleuter de benen vaak voor langere tijd op (een teken dat hij of zij perfecte evenwichtscontrole heeft) en kiest die weleens voor een uitdagender stukje (dalende) weg, dan is hij of zij klaar voor stap 2.
2. Eens de leeftijd van drie jaar (bijna) bereikt, groeit de kans dat je kind klaar is voor een 'echte' fiets. Koop geen zware rommel met onderdelen die maar half of zelfs niet werken, maar kies voor een leuk, licht model (kooptips vind je in ons julinummer van cycling.be magazine). Ook tweedehands kan je veel fietsjes vinden, want kinderen groeien er vanzelfsprekend snel uit. Let dan wel op slijtageonderdelen zoals banden.
3. Weersta de verleiding om steunwieltjes te gebruiken. Als het goed is, heeft je kleuter het evenwicht geoefend op een loopfietsje, dus moet je enkel nog de pedaalbeweging en de remactie aanleren. Start op een vlak stuk goed lopende weg. Een grasveld is vaak niet vlak genoeg en brengt het kind uit evenwicht. Uiteraard is een goed passende helm hierbij geen overbodige luxe (wij kozen voor de Specialized Shuffle met veilige MIPS-laag en geïntegreerd achterlichtje).
4. Begin met wat je kindje kent: zet het zadel laag, laat hem of haar net zoals met het loopfietsje zich vooruit bewegen (haal er desnoods even de pedalen af). Toon daarna hoe de pedaalbeweging werkt, hoe je moet remmen en hoeveel invloed zo'n stuur heeft met zijn ruime draaicirkel. Hou de fiets bij het zadel vast tijdens de eerste poging(en). Lukt dat goed, loop dan gewoon mee en hou het kindje losjes vast of blijf dichtbij meelopen met je armen paraat om het kind op te vangen.
5. Leer hen dat snelheid noodzakelijk is om in evenwicht te blijven. Als je (bijna) stilstaat, val je om - zo simpel is het.
6. Lukt het niet meteen, dring dan niet teveel aan en probeer het later opnieuw. Blijf altijd rustig en moedig aan.
7. Had het kind geen loopfiets of reed het met steunwieltjes, dan moet je meer tijd voorzien. Vooral het 'tegenleunen' in de bochten bij het gebruik van steunwieltjes moet je goed afleren.
8. Blijf oefenen! Eerst in korte trainingen, daarna kunnen langere ritjes volgen.
9. Leer hen over de gevaren: uiteraard is er het verkeer waarvoor ze moeten opletten, maar er zijn ook stoepranden die voor een gevaarlijk niveauverschil met de weg zorgen (rij er recht op, niet schuin!), takken en stenen die het voorwiel kunnen laten omslaan (hou altijd het stuur goed vast en kijk ver genoeg vooruit!), en hagen of geparkeerde auto's die ze met het stuur kunnen raken.
10. Laat hen geleidelijk aan meer genieten van de fiets en start niet meteen met lange ritten. Introduceer hen even geleidelijk aan verkeerssituaties. Als ze zich amuseren op de fiets zonder al te grote schrikmomenten, dan heb je er ongetwijfeld een nieuwe fietspartner bij.

Deze 10 tips komen uit het artikel over kinderfietsen uit het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel en de webshop of online te lezen via Blendle! Abonneer je HIER en mis geen enkel nummer meer + krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!