De Proximus Cycling Challenge trapt het fietsseizoen 2020 opnieuw op gang met de Omloop van Vlaanderen. Omwille van Covid-19 wordt het een speciale editie, want ze zal plaatsvinden op zaterdag 8 augustus én er zijn voldoende maatregelen om een veilig verloop te garanderen. Voor velen zal het opnieuw aanvoelen als een 'echte opener' van het fietsseizoen.

Uiteraard zal de Omloop van Vlaanderen "Coronaproof" worden georganiseerd. Er zijn maatregelen getroffen om iedereen op een veilige en comfortabele manier van deze fietstocht te laten genieten. Om voldoende afstand te garanderen zullen alle fietsers verspreid starten in tijdssloten van een kwartier tussen 7u en 11u. Per tijdsslot kunnen er 150 personen van start gaan via het principe van vrije start. Je kiest zelf je tijdsslot bij je inschrijving. Inschrijven op voorhand is verplicht, daginschrijvingen zijn niet mogelijk. Deelnemers die zich inschrijven voor dinsdag 28 juli (23u59) krijgen hun kaderplaatje thuis toegestuurd. Deelnemers die zich inschrijven tussen 28 juli en 6 augustus ontvangen een E-ticket waarmee ze op 8 augustus hun kaderplaatje kunnen afhalen aan de Scan & Ride balies. De online inschrijvingen openen op donderdag 16 juli (10u) en sluiten af op donderdag 6 augustus (23u59).

De start wordt gegeven aan de Ghelamco Arena in Gent vanwaar je vertrekt voor een zalige zomerse tocht naar en door de Vlaamse Ardennen. Zoals de traditie het wil, loopt het parcours van de Omloop van Vlaanderen door de Zwalmstreek en de mooie omgeving rond Brakel waarbij het glooiende landschap je benen op de proef zal stellen. Geniet van alles wat de Vlaamse Ardennen te bieden hebben tijdens een tocht van 90, 110 of 140 kilometer!

De oplopende kasseien van de Jagerij, met daarvoor juist de steile Abeelstraat zorgen voor een eerste speldenprik. Ideaal om de benen op te warmen! De Berendries is geen kasseihelling, maar daarom niet minder zwaar. De favoriete helling van Greg Van Avermaet zal je op de adem doen trappen. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2% en een uitschieter tot 12% begin je best behoedzaam aan de voet, want ook hier wegen de laatste loodjes het zwaarst. De 'Boembeek' klimt gedurende 1100 meter tegen gemiddeld 5% en doet het charmante dorpje Rozebeke aan. Met amper 450 inwoners wordt dit als één van de allermooiste dorpen van de Vlaamse Ardennen gecatalogeerd. Ongeveer halfweg de helling kom je op het Rozebekeplein waar het lijkt alsof de tijd is blijven stilstaan. De Onderbossenaar is een relatief onbekende helling met een lengte van 1500 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 5%, en valt niet te onderschatten! Het karakter van deze helling gecombineerd met de genadeloze uitloper zorgt ervoor dat je deze helling op de 'grote plateau' kan rijden. Vanuit Etikhove ben je zoet voor enkele minuten puur klimplezier! De Ganzenberg loopt over 1200 meter naar hetzelfde plateau als de Foreest. Aan de voet van deze helling passeer je de kapel van de Ronde van Vlaanderen, waar de namen van alle winnaars van Vlaanderens Mooiste in graniet gebeiteld staan.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!