Bent u van het type dat geen genoegen neemt met een ritje van 100 kilometer en kickt u op afstanden van 200 kilometer en meer? Of bent u zelfs van plan om deel te nemen aan een echte ultrarace? Klik dan zeker door! We laten twee ervaringsdeskundigen aan het woord en polsen naar de mening van topcoach Paul Van Den Bosch.

Wie ultrafietsen zegt, zegt Kristof Allegaert (44). In zijn dagelijkse leven is de man leerkracht mechanica aan het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk, daarbuiten verandert hij in een kilometersmalende machine. In 2015 leerde het grote publiek Kristof kennen toen hij de eerste editie van de Trans-Siberian Extreme won, een ultrarace van maar liefst 9.200 kilometer langs de Trans-Siberische spoorlijn. Allegaert had de zoete smaak van het ultrawielrennen echter al veel eerder te pakken. Zo verbrak hij in 2011 het tijdsrecord op de Tour de France Randonneur, waarbij heel Frankrijk langs de landgrenzen wordt afgereden. Daarnaast was hij drie keer de beste in de Transcontinental Race, Europa's langste niet-begeleide wielerwedstrijd. Het zijn stuk voor stuk uitdagingen die klinken als te zwaar om mooi te zijn.

VAN 50 NAAR 800 KILOMETER

"Het belangrijkste is dat ik me amuseer", zo verklaart Allegaert zijn motivatie om aan deze helse ondernemingen te beginnen. Hij heeft voor ons interview net een mini-Ronde van België gefietst: 800 kilometer in één rit. Die drang naar het extreme is natuurlijk gegroeid, zo zegt hij. "Als je vijftien bent, is een rit van 50 kilometer gigantisch. Als je achttien bent, vraag je je af of een rit van 100 kilometer zou lukken. En zo is dat bij mij blijven toenemen. Tot ik in het wereldje van het ultrawielrennen rolde."

Onnodig om te zeggen dat je voor gigantische uitdagingen over een gigantische motor moet beschikken. Die heeft Allegaert gekweekt door jarenlang te sporten en te fietsen. "Het is de rode draad in mijn leven", knikt hij. "Bijgevolg is mijn basisconditie best oké. Vroeger liep ik, tot mijn knieën het begaven. En ik zwom, tot ik een chloorallergie opliep. Nu fiets ik zeven dagen op zeven. Daar zitten lange trainingen van 300 kilometer tussen, maar ik ga net zo graag met mijn vast kliekje wielertoeristen een toer maken op zondagvoormiddag en achteraf een terrasje doen."

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.