Chris Froome, Geraint Thomas, Greg Van Avermaet, Marianne Vos, Anna Van der Breggen en anderen koersen drie weekenden in juli, plus drie grote groepsevenementen met de Virtual l'Etape du Tour de France, allemaal voor vijf goede doelen. Extra leuk: de nieuwe Zwift-parcoursen met Ventoux en Parijs.

De koers komt in juli terug met de eerste Virtual Tour de France op het online trainings- en raceplatform Zwift. Vanaf zaterdag 4 juli maakt de Virtual Tour de France deel uit van de Tour de France United, een liefdadigheidsinitiatief ter ere van de Tour de France dat loopt tot het einde van de nieuw geplande Tour de France in augustus.

Ontworpen om de beste virtuele race-ervaring te bieden voor zowel deelnemers als kijkers, zal de Virtual Tour de France worden gehouden over zes etappes, elk ongeveer een uur lang. De wedstrijden beginnen op zaterdag 4 juli met de eerste damesetappe, onmiddellijk gevolgd door de mannen. De etappes voor beide categorieën worden gehouden op identieke parcoursen en over dezelfde afstand. Beide evenementen zullen te zien zijn via dezelfde kanalen (o.a. VRT, NOS, RTBF en Eurosport).

NIEUWE PARCOURSEN

De etappes van de Virtual Tour de France bieden kansen voor alle soorten renners. De 1e en 2e etappe worden gehouden op de grootste wereld van Zwift, het vulkanische fantasie-eiland Watopia. Dat krijgt speciaal voor de Tour de France verschillende visuele toevoegingen, geïnspireerd op Nice, de stad van de Grand Départ van dit jaar.

Etappes 3, 4 en 5 worden gehouden op de geheel nieuwe Franse wereld van Zwift, speciaal ontworpen voor de Virtual Tour de France. Etappe 5 wordt gemarkeerd als de koninginnenrit en één voor de klimmers, met een aankomst bergop in Chalet Reynard op de formidabele Mont Ventoux.
In de 6e etappe gaan de renner en rensters naar de iconische Champs-Élysées en finishen ze voor de Arc de Triomphe in Parijs.

"Ik kan me de maand juli niet voorstellen zonder wielrennen", zegt Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France. "Dankzij de Virtual Tour de France, die op grote schaal wordt uitgezonden op tv, zullen de kampioenen en hun fans de leegte opvullen die is ontstaan door de uitgestelde Tour de France, die op 29 augustus in Nice met het publiek zal herenigen. De Virtual Tour de France zet technologie in voor de passie en het doel van fietsen voor iedereen. "

Yann Le Moenner, ASO General Manager voegt toe: "Ons gezamenlijke project met wielerteams, Zwift, liefdadigheidsinstellingen en omroepen heeft alles te maken met het gebruik van de nieuwste e-sport-technologieën om de kampioenen die in juli de Tour de France zouden rijden, in de schijnwerpers te zetten, maar ook om fietsen naar mensen te brengen die er geen hebben."

De Virtual Tour de France zou niet hetzelfde zijn zonder de beroemde gele, groene, bolletjes- en witte truien van leiders uit de koers. Het klassement voor alle truien wordt berekend met behulp van een puntensysteem. Het beste team wordt berekend door het totale aantal punten te combineren dat voor alle competities is behaald. Bovendien zal na elke etappe ook de Most Aggressive rider-prijs (de prijs voor de strijdlust, red.) worden uitgereikt, gesponsord door Antargaz.

"Er is niets groter dan de Tour de France in wielrennen, dus om te zeggen dat ik enthousiast ben, zou een understatement zijn", zegt Eric Min, Zwift CEO en medeoprichter. "Als kleine jongen zat ik in juli altijd drie weken lang voor de tv gekluisterd, dus ik voel me ongelooflijk bevoorrecht dat Zwift dit jaar de eerste virtuele editie mag organiseren. We kijken natuurlijk allemaal erg uit naar de wed--strijd die in augustus terugkeert, maar het goede nieuws is dat er in juli nog steeds wordt gekoerst. De Virtual Tour de France wordt een viering van het evenement met de sterren van de profpelotons voor mannen en vrouwen, allemaal ter ondersteuning van vijf goede doelen. Laten we ook niet ver-geten, dat er de mogelijkheid is, om deel te nemen aan de ritten van Virtual l'Etape du Tour de France! "

De Virtual l'Etape du Tour de France - serie vindt plaats in dezelfde drie weekenden waarin de pro-fessionele renners en rensters in actie zullen zijn. L'Etape du Tour de France biedt fietsers de mo-gelijkheid om een stukje van de Tour de France-beleving te ervaren door middel van een cyclospor-tieve gehouden op het parcours van een van de bergetappes van de Tour de France. De Virtual l'Etape du Tour de France zal niet anders zijn, waardoor deelnemers zichzelf kunnen testen op de-zelfde wegen als de professionals. Er zullen drie verschillende etappes zijn, die worden gehouden tijdens elk van de drie weekenden in juli.

Zowel de werelden van Frankrijk als Parijs zijn speciaal ontworpen voor de Virtual Tour de France. De Franse wereld is geïnspireerd op het land en zou een sterke verbinding met het land moeten oproepen wanneer Zwifters door wijngaarden, over Romeinse aquaducten en door zonnebloemvelden rijden. In de nieuwe wereld ligt ook een virtuele replica van de Mont Ventoux. De Mont Ven-Top van Zwift is een straffe klim die de benen van elke renner zeker zal testen.

De Zwift-wereld van Parijs is een kleinere wereld, met het finishcircuit dat we allemaal zijn gaan associëren met de laatste etappe van de Tour de France. Zwifters zullen rond de beroemde Arc de Triomphe en de Place de la Concorde kunnen rijden en over de geplaveide straten van de Champs-Élysées kunnen sprinten, net als de beste sprinters van de Tour de France. Zwifters kunnen tijdens de Virtual Tour de France deelnemen aan evenementen in de nieuwe werelden.

DE BEKENDE TRUIEN

Net als in de echte Tour de France, zullen de leiderstruien worden uitgereikt aan de leiders van het algemeen klassement (op basis van punten in plaats van op tijd), het bergklassement, het sprint-klassement en het jongerenklassement (opnieuw, op basis van punten in plaats van op tijd). Uniek voor de Virtual Tour de France: alle klassementen zullen ploegenklassementen zijn, waardoor de ploegen renners tussen etappes kunnen wisselen. Alle renners in de koers komen in aanmerking voor het scoren van punten voor hun team in elk van de respectievelijke categorieën. De ploegen die de klassementen leiden, hebben de vrijheid om één rijder te nomineren om de iconische truien te dragen voor de volgende etappe.

De 6 etappes van de Virtual Tour de France:
- Zaterdag 4 juli, etappe 1: Nice, 36,4 km (4 x 9,1 km, heuvelachtige etappe)
- Zondag 5 juli, etappe 2: Nice, 29,5 km (682 m stijgen, bergetappe)
- Zaterdag 11 juli, etappe 3: Noordoost Frankrijk, 48 km (vlakke etappe)
- Zondag 12 juli, etappe 4: Zuidwest-Frankrijk, 45,8 km (2 x 22,9 km ronden, heuvelachtige etappe)
- Zaterdag 18 juli, etappe 5: Mont Ventoux, 22,9 km (aankomst in Chalet-Reynard, berg-etappe)
- Zondag 19 juli, etappe 6: Paris Champs-Elysées, 42,8 km (6 ronden van het circuit)

De 3 etappes van de Virtual l'Etape du Tour de France (16 sessies verdeeld over elk weekend):
- 4 en 5 juli, etappe 1: Nice, 29,5 km (682 m stijgen, bergetappe)
- 11 en 12 juli, etappe 2: Zuidwest-Frankrijk, 45,8 km (2 x 22,9 km ronden, heuvelachtige etappe)
- 18 en 19 juli, etappe 3: Mont Ventoux, (22,9 km, finish bij het observatorium)

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!