Boswachters en andere gezagsdragers strooien de laatste tijd met boetes in de Waalse bossen. Slachtoffers: mountainbikers die op 'verboden' paden fietsen. De Mountain Bikers Foundation Belgium wil met behulp van een manifest onderhandelen met de overheden.

De laatste tijd krijgen steeds meer mountainbikers in Wallonië boetes omdat ze, al dan niet met opzet, op 'verboden paden' aan het fietsen zijn. De regels over de taalgrens zijn namelijk nogal vreemd en redelijk achterhaald. Volgens de boscode van het Département de la Nature et des Forêts, de Waalse tegenhanger van ons Agentschap Natuur en Bos, mag je als fietser in de Waalse bossen enkel op 'routes' (bredere boswegen waar ook auto's kunnen rijden) en 'chemins' (publieke weg die breed genoeg is voor een auto, maar die geen doorgangsweg is, breder dan een 'singletrack'), maar mag je niet op sentiers (een smalle publieke weg die maar breed genoeg is om voetgangers de doorgang te verlenen), tenzij die deel uitmaken van het mountainbikeroutenetwerk. 

Aangezien het gaat om boetes van 200 tot wel 1600 euro zorg je maar beter dat je op de correcte wegen fietst, maar de Mountain Bikers Foundation Belgium wil het anders aanpakken. Met als motto 'Mountain biking is not a crime' wil ze in dialoog gaan met de bevoegde instanties, zodat de mooie sport niet teloorgaat. Veel beter dan de Ardense heuvels wordt het mountainbiken in ons land niet, dus probeert de MBF Belgium aan oplossingen te werken. Daarbij roept het de bikers wel op om geen illegale paden aan te leggen, want respect moet natuurlijk van twee kanten komen. 

We geven je alvast hieronder hun tekst mee, zodat je wat extra achtergrond krijgt, maar het belangrijkste is misschien wel het manifest, met plichten voor de bikers én met strijdpunten, dat je kan ondertekenen om hun actie meer draagkracht te geven. Dat kan je HIER doen.

"Doorgangsverboden, weigering van vergunningen of op bepaalde plaatsen zelfs valstrikken in het bos: mountainbikers en organisatoren van evenementen worden steeds vaker geconfronteerd met dit soort problemen."

"In de nasleep van de huidige gezondheidscrisis is het in onze bossen en natuurgebieden drukker dan ooit. Meer dan ooit is het dan ook belangrijk om te herhalen dat mountainbiken - naast dat het erg populair is - een gerespecteerde en natuurvriendelijke sport is, waarvan de impact op de natuur extreem laag is."

MOUNTAIN BIKING IS NOT A CRIME !

"De huidige wetgeving (en vooral het Waalse bosdecreet) is echter in veel opzichten achterhaald en maakt het niet mogelijk om de problemen op het terrein doeltreffend aan te pakken. Ondertussen worden er door mountainbikers steeds meer illegale paden aangelegd, wat we absoluut niet kunnen en mogen tolereren."

"Daarom komt MBF Belgium met een manifest van 10 punten waarin een positieve houding en een lijst met verplichtingen - waaraan iedereen zich persoonlijk moet houden - centraal staan, met daarnaast een lijst met voorstellen die onze vereniging aan de overheid wil overmaken."

"Om onze stem te laten horen, hebben we een enorm pluspunt: het GROTE AANTAL beoefenaars. Door dit manifest te ondertekenen, geef je jouw steun aan de handelwijze van MBF Belgium en ook aan zijn lijst met voorstellen. Op deze manier kunnen we aan de openbare instanties, dwz de politiek alsmede de bevoegdheden die instaan voor alle besluitvormingen, aantonen dat we worden ondersteund door een groot aantal beoefenaars en ook niet-beoefenaars, verdeeld over het hele land en zelfs buiten onze grenzen. Mountainbiken trekt vele toeristen aan en is dus ook een belangrijke bron van inkomsten, die in de huidige context van vitaal belang kunnen zijn."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.