De lockdown heeft de populariteit van de fiets aangezwengeld, zo bewijst een onderzoek in opdracht van Vermarc Sport. 37,6 procent geeft aan zijn of haar tweewieler meer uit de garage of kelder te halen sinds de dag dat we in ons kot moeten blijven.

De fietsbranche wist de voorbije weken niet van welk hout pijlen te maken. Het was aanschuiven voor reparaties. Voorraden van nieuwe fietsen smolten als sneeuw voor de zon. Dat geeft het onderzoek dat fietskledijspecialist Vermarc Sport, leverancier van de wieleroutfit van onder meer Remco Evenepoel en Philippe Gilbert, liet uitvoeren ook aan. Daarin zegt 16,7 procent dat er de voorbije weken wel minstens iemand van het gezin een nieuwe tweewieler of fietsaccessoires aankocht. Nog uit het onderzoek komt naar voor dat het fietsgedrag op zich nog een grotere boost kende. 37,6 procent of bijna 4 op 10 Belgen geeft aan sinds de lockdown vaker te fietsen. Als we dit percentage toepassen op alle volwassen inwoners van ons land, betekent dit dat ongeveer 3,5 miljoen Belgen vaker fietsen. 

POPULAIRST IN VLAANDEREN EN BIJ JONGEREN

Bij de jongeren onder de 34 jaar ligt het percentage met 45,3 procent nog een stuk hoger. Maar ook bij de 55-plussers geeft 3 op 10 aan vaker te fietsen. Vooral in Vlaanderen wint de fiets zieltjes. 45,4 procent van de Vlamingen zegt meer op de fiets te kruipen. In Wallonië ligt het percentage van mensen die vaker fietsen op 27,7 procent. De uitdagende heuvels in de Ardennen spelen hier meer dan waarschijnlijk een rol in.

"We konden het zelf al vaststellen", zegt Marc Verbeeck, CEO bij Vermarc Sport. "De vraag naar onze fietskledij nam enorm toe. Dat merkten we via onze webshop. Dat nu blijkt dat de impact op het fietsgedrag van de Belg nog groter is, maakt ons bij Vermarc Sport, als fietsliefhebbers in hart en nieren, heel blij. Nu er tijdens de coronacrisis heel wat nieuwe mensen de fietsmicrobe te pakken kregen, zijn we overtuigd dat die hen niet meer loslaat."

WAT NA DE LOCKDOWN?

Dat is ook precies wat de Belgen aangeven. Van degene die tijdens de lockdown op hun fiets sprongen, zegt maar liefst 84,2 procent dat ze ook vaker gaan blijven fietsen als alle maatregelen worden opgeheven. Slechts 15,8 procent van de mensen die meer fietsen sinds de coronacrisis, denken opnieuw te gaan afbouwen. Als we kijken naar het aantal kilometers, geeft de meerderheid (43,8%) aan 1 tot 20 km per week meer te fietsen sinds we in gezamenlijke lockdown gingen. Meer dan 1 lockdownfietser op 5 legt wekelijks tussen de 21 en 50 km extra af. 13,8 procent fietste de voorbije periode elke week minstens 50 km meer dan gebruikelijk.

"De cijfers spreken voor zich", besluit Marc Verbeeck. "Fietsen is niet alleen gezond en bevorderend voor ieders immuunsysteem. Het is ook de milieuvriendelijkste manier om je te verplaatsen. Daarom is het net zo bemoedigend dat in deze bizarre tijden veel mensen de fiets (her)ontdekten als een fijne en sportieve manier om even te ontspannen of als een alternatief vervoermiddel, ver weg van alle verkeersstress. Bij Vermarc Sport zetten we alles in het werk zodat ze daarvoor ook over de beste kledij kunnen beschikken voor elk weertype. Zo hopen we nog meer fietsfanaten comfortabel de baan op te kunnen sturen."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!