Wedstrijden rijden zit er even niet in voor de Nederlandse profbiker Jeroen van Eck, maar stilzitten doet de eliminator-specialist uit het Gelderse Leuth niet. Zijn instructievideo's zijn een hit op YouTube en helpen veel liefhebbers hun techniek te ontwikkelen.

De 27-jarige Nederlander is specialist in de discipline Cross-country eliminator (XCE) en mag dus geen seconde verloren laten gaan in de gebalde XCE-wedstrijden. Dat maakt van hem meteen een uitstekende bron om MTB-techniek van te leren.

Wielerzaken in de Benelux merken het op alle fronten. Omdat mensen door het coronavirus veel thuis zitten en buiten fietsen wél mag, zijn wielrennen en mountainbiken populairder dan ooit. De onlangs geopende nieuwe, spectaculaire mountainbike-routes in het Rijk van Nijmegen worden veelvuldig gebruikt, zo constateerde Van Eck tijdens zijn trainingen.

"Het is erg mooi om te zien dat onze sport op deze manier in de breedte groeit en dat mensen er enthousiast over zijn", vertelt de Europees kampioen van 2015. "Je ziet nu alleen veel verschil in niveau, en veel meer beginners dan normaal. Zij missen de skills en ervaring en dat zorgt voor onveilige situaties en soms valpartijen. Door het niet goed remmen of sturen gaat ook de kwaliteit van de paden achteruit. Omdat ik zelf door de coronacrisis ook veel meer ruimte in mijn agenda heb, ben ik begonnen met het maken van korte instructievideo's. Zo hoop ik beginners op weg te helpen en de meer ervaren bikers beter te maken."

Deze #BikeTutorials werden in enkele weken meer dan 13.000 keer bekeken. Inmiddels heeft het YouTube-kanaal van Van Eck meer dan 700 abonnees. De mountainbiker hoopt nog verder te groeien. "Ik krijg veel leuke reacties, hoor dat mensen er echt iets aan hebben. Ik krijg ook veel verzoekjes om bepaalde thema's te behandelen. Het zou gaaf zijn als ik ook ver buiten mijn eigen regio de mensen kan bereiken. Ik wil erg graag mijn kennis delen." Wij introduceren hem in elk geval met veel plezier aan de Vlaamse MTB-gemeenschap.

In de afgelopen weken maakte Van Eck heel wat video's. Hieronder vind je een selectie, maar je kan je altijd abonneren op zijn Youtube-kanaal om niets te missen.

AFDALEN

3 TYPES BOCHTEN



DROPS

JUMPS

REMMEN

KLIMMEN

TRAPPEN AFDALEN

LOS ZAND

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!