We zitten sinds maandag 8 juni in fase 3 van de exitstrategie en dat houdt ook versoepelingen in voor fietsers. De mogelijkheid om de training af te sluiten met een cafébezoek is niet de enige verandering. Vanaf 1 juli zal er zelfs nog meer mogelijk zijn.

Fietsen behoort tot de categorie 'activiteiten zonder fysiek contact', dus was het sinds de vorige versoepeling al mogelijk om in georganiseerd verband in een groep van maximaal 20 personen te fietsen, op voorwaarde dat die vergezeld is door een meerderjarige begeleider, trainer of toezichter. Rond de term 'in georganiseerd verband' heerst wel wat verwarring, maar wie een afspraak met anderen maakt om te gaan fietsen, rijdt feitelijk al in georganiseerd verband, dus lijkt dat niet langer beperkt tot officiële (wielertoeristen)clubs of teams. "Binnen deze groep moet wel de social distancing-maatregel (1,5 m onderlinge afstand) worden toegepast. Indien dit niet op een veilige manier kan gebeuren in verhouding met het verkeer, dient de groep zich op te splitsen", zo meldt Sport Vlaanderen. Volgwagens zijn toegelaten, zo laat Cycling Vlaanderen nog weten.

Aangezien de contactbubbel is uitgebreid tot 10 personen, met die mensen geen anderhalve meter afstand moet worden bewaard, en die 10 personen mogen verschillen van week tot week, kan je dus in een 'dichtere' groep van 10 fietsen. Voorwaarde is wel dat die 10 personen voor die week behoren tot je contactbubbel. De overheid rekent daarvoor op ieders verantwoordelijkheidszin. Ook kinderen onder de 12 jaar mogen de afstandsregel negeren.

Vanaf 1 juli worden de groepen uitgebreid naar maximaal 50 personen, nog steeds met inbegrip van een meerderjarige begeleider/trainer/toezichter.

Tijdens of na de training kunnen fietsers even stoppen aan hun favoriete café. Uiteraard blijft het terras de beste plaats daarvoor, aangezien er in open lucht minder besmettingsgevaar is dan binnen.

Renners kunnen vanaf nu opnieuw het wedstrijdgevoel aanscherpen, want sinds maandag zijn wedstrijden met maximaal 20 renners zonder publiek opnieuw toegelaten. Enige probleem: de organisatoren moeten er nu volop invliegen én hopen op de goede wil van de lokale overheden voor de nodige toelatingen. Vanaf 1 juli worden wedstrijden met maximaal 50 renners en 200 personen publiek mogelijk, maar daarvoor moet het exacte protocol nog worden vastgelegd.

Recreatieve renners zijn uiteraard in blijde verwachting van een verse lading toertochten, maar het is nog even wachten op meer nieuws tot de bevoegde instanties hun overleg hebben beëindigd.

Ook voor wie het beu is om telkens in hetzelfde gebied te blijven fietsen, is er goed nieuws, want sinds 8 juni is het mogelijk om in België uitstappen van één of meerdere dagen te doen. Concreet betekent dat dat je je mag verplaatsen naar welke locatie dan ook om je rit te starten. Woon je vlak bij de grens en wil je terug je favoriete rondje met een lus door Nederland, Frankrijk of Duitsland rijden, dan moet je nog een weekje wachten én dan moet het betrokken land nog zelf die toelating verlenen aan België. Ook voor buitenlandse fietstrips is het dus nog even wachten op alle correcte toelatingen. Op de website info-coronavirus.be staaat: "Vanaf 15 juni zal België zijn grenzen openen voor reizen naar en vanuit de Europese Unie, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen). Elk land beslist echter zelf of het zijn grenzen al dan niet opent. Om de situatie in het land van bestemming te kennen, is het daarom raadzaam de website van Buitenlandse Zaken te raadplegen. De voorwaarden voor reizen buiten Europa moeten nog worden vastgesteld in het licht van de evolutie van de gesprekken op Europees niveau."

Positief is ook dat sportkampen voor onze jeugd tijdens de zomervakantie gewoon mogen plaatsvinden.

Tot er meer nieuws is, blijft deze gezondheidstip van Sport Vlaanderen in elk geval een cruciale stelregel: "Hoe je ook sport, het belangrijkste is dat je thuis blijft als je mogelijke coronasymptomen hebt en dat je voor, tijdens en na het sporten anderhalve meter afstand houdt. Doe dat voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je medesporters en alle andere mensen met wie je in contact komt. Sporten is inderdaad belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om mensenlevens te riskeren."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!