De fietsbril is een essentieel maar vaak onderschat onderdeel van de fietsuitrusting. Hij voorkomt niet alleen dat de zon in je ogen schijnt, hij weert ook schadelijke UV-stralen, vermijdt dat je ogen gaan tranen door rijwind, en houdt waterspetters en insecten uit je ogen. Een goede bril is dus niet alleen mooi, maar ook veilig. Shimano legt uit waarop je moet letten.

"Shimano is een echt fietsmerk en daarom is het ons doel om brillen te maken die specifiek geschikt zijn voor fietsers", klinkt het bij de fabrikant. "Alle Shimano-brillen zijn technische hoogstandjes en zijn doordacht. Hieronder een overzicht van de lenstechnologieën die Shimano toepast op haar brillenglazen."

Null

"Shimano-lenzen worden gemaakt van polycarbonaatsubstraten voor superieure schokbestendigheid, een verlaagd gewicht en goede prestaties bij alle temperaturen. De volledige UV-400-antikras-coatings zorgen voor een helder zicht ongeacht de omstandigheden. Bij alle Shimano-lenzen wordt een gedecentreerde lenstechnologie toegepast, zodat het zicht niet wordt vervormd en de ogen minder snel vermoeid raken."

"Alle Shimano-brillen zijn voorzien van hydrofobische (HP) coatings op de binnenkant en de buitenkant van de lens om de lens meer waterafstotend te maken en om te voorkomen dat de lensstof olie en zand aantrekt. Een lens die met HP is bewerkt, blijft langer schoon en is makkelijker te onderhouden."

GEPOLARISEERD OF FOTOCHROOM?

"OPTIMAL PL Multi-Layer Coating (80% gepolariseerde) lenzen verminderen schitteringen en weerkaatsingen door het wegdek, water en glas. Optimal PL-lenzen maken het mogelijk om op fietscomputers te kijken en geven een helder beeld waarbij de afstand perfect kan worden ingeschat. De hoeveelheid licht die wordt toegelaten door de Optimal PL-lenzen staat vast op 12-16%, waardoor ze zich perfect lenen voor een zonnige fietsrit. Je vraagt je nu misschien af: waarom 80% gepolariseerd en niet 100%? Met 80% polarisatie reduceer je schittering vanaf voertuigglas van bijvoorbeeld auto's en is water op de weg zichtbaarder, maar in tegenstelling tot traditionele gepolariseerde brillen met een 100% filter hindert Optimal PL MLC het zicht op gegevens op LCD-schermen niet."

"Fotochrome lenzen veranderen automatisch de transmissiepercentages van zichtbaar licht bij blootstelling aan UV-licht, zodat fietsers niet hoeven te stoppen om lenzen te wisselen wanneer de lichtomstandigheden veranderen. Als het donker is, zijn de lenzen bijna helder. Wanneer het licht is, krijgen de lenzen een donkerdere tint. Onze lenzen behouden natuurlijke tinten in heldere tot licht bewolkte omstandigheden met een 13% - 62% bereik van lichttransmissie."

Null

S-PHYRE X en S-PHYRE R

"Dé topbrillen van Shimano zijn de S-PHYRE-brillen, die samen met wielrenners uit het profpeloton zijn ontwikkeld. Die hebben wel wat voordelen, zoals handige antislippootjes, een lens die volledige bedekking en daarmee zicht zonder vervorming en een verbeterde bescherming biedt, een omkeerbaar neusstuk met verschillende diktes, zodat dit kan worden aangepast aan de dikte van je neus, en een licht en comfortabel frame."

FIETSBRIL OP STERKTE

"Draag je in het dagelijkse leven een bril, dan raden wij het af deze op de fiets ook te gebruiken. Shimano heeft een RX-clip als accessoire voor de EQUINOX 3, waarmee je jouw fietsbril omtovert tot een fietsbril op sterkte."

COMBINATIE MET FIETSHELM

"Veel fietshelmen zijn voorzien van een handige "bril-parking". Zo plaats je je Shimano-bril eenvoudig in de Lazer Century-helm wanneer je hem even niet gebruikt tijdens bijvoorbeeld een fietspauze of extreme regen. De pootjes van de fietsbril draag je altijd over de helmbandjes. Hierdoor sluiten de riempjes goed aan en kan de bril bij een valpartij losschieten zodat hij je gezicht niet beschadigt."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!