Jesse Vandenbulcke had zich haar jaar als Belgisch kampioene helemaal anders voorgesteld. Toch laat ze het hoofd niet hangen en put ze moed uit de hertekende wielerkalender. Tijdens een gezamenlijke training in de Vlaamse Ardennen polsten we onder meer naar haar kijk op het vrouwenwielrennen en de combinatie met het moederschap.

Jesse Vandenbulcke heeft nog niet al te veel kunnen genieten van haar jaartje in de tricolore nadat ze vorig seizoen eerder verrassend de Belgische titel pakte in Gent. Het klassieke voorjaar viel in het water en zelfs rond het BK in Anzegem zijn nog niet alle punten en komma's uitgeklaard. Toch is het niet allemaal kommer en kwel in deze coronatijden. Jesse kan veel tijd doorbrengen met haar zoontje Fabian en vriend Giovanni, die zelf ook koerst als eliterenner zonder contract. Bovendien kan ze haar Belgische kampioenentrui wél showen op training. Ook tijdens de rit die we samen afwerken in het kader van dit artikel, vanuit haar woonplaats Gentbrugge richting de Vlaamse Ardennen.

Jesse Vandenbulcke: "2020 is een speciaal jaar, maar zeker niet het jaar waarop ik gehoopt had. Het begon eigenlijk al voor de coronacrisis, want in mijn tweede wedstrijd van het seizoen, een rittenkoers in het Spaanse Valencia in februari, ben ik enkele kilometers voor de finish zwaar ten val gekomen, met een gebroken nekwervel tot gevolg. Ik ben wel terug op mijn fiets gesprongen en nog over de meet gebold met de gedachte 'ik start morgen weer', maar al snel werd duidelijk dat ik een zwaar letsel had, waardoor ik een maand met een nekbrace moest rondlopen."

Jouw voorjaar was toen al om zeep?
"Nee, toch niet. De breuk was gelukkig niet verschoven en zat nog mooi op zijn plaats, zodat er ook geen gevaar was om verlamd te raken. Maar ik moest natuurlijk wel enkele weken van de fiets blijven. Gelukkig kon ik een beetje peddelen op de hometrainer en kreeg ik net voor de 'lockdown' groen licht om opnieuw buiten te trainen, zonder die vervelende brace. Het zou krap geweest zijn, maar ik had me in die twee weken wel willen klaarstomen voor Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen."

Had je het gevoel dat je klaar was voor het Vlaamse voorjaar in je tricolore?
"Ik denk het wel. Ik had in de aanloop naar het nieuwe seizoen drie trainingsstages ingelast in Spanje en had voor het overige veel meer rust ingebouwd dan vorig jaar. Alles leek erop te wijzen dat het helemaal goed zou komen. In sommige wedstrijden zou ik in dienst van onze sprintsters rijden, terwijl ik in andere koersen volledig mijn eigen kans zou mogen gaan. Na mijn mooie elfde plaats in Gent-Wevelgem vorig jaar had ik maar wat graag opnieuw uitgepakt met een prima prestatie. Die wedstrijd doorkruist namelijk mijn geboortestreek. Dat was dan ook hét grote doel van het voorjaar, maar het coronavirus stak er jammer genoeg een stokje voor - net op het moment dat ik opnieuw volop was beginnen trainen."

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!