De Universiteit Gent werkt mee aan een grootschalig internationaal onderzoek dat de impact van fysieke activiteit op de immuniteit tegen COVID-19 onderzoekt. De resultaten kunnen bijdragen aan het openen van de bossen en parken.

Onderzoekers uit de hele wereld gaan momenteel na wat de impact is van fysieke activiteit op onze immuniteit tegen COVID-19. Het onderzoek gaat om een meta-analyse op gegevens uit meer dan 14.000 wetenschappelijke publicaties van de afgelopen 40 jaar. De wetenschappers willen zo snel mogelijk aantonen dat fysieke activiteit de impact van COVID-19 kan verminderen. Normaal loopt zo'n studie maanden, maar nu hopen de onderzoekers veel sneller klaar te zijn.

"Ik hoop met dit onderzoek beleidsmakers, gezondheidswerkers en burgers te informeren", zegt de Britse professor Sebastien Chastin van de Glasgow Caledonian University. "Als we kunnen aantonen dat fysieke activiteit de impact van COVID-19 kan verminderen, kan dit een enorme impact hebben op de pandemie en de beslissingen van de overheid. Lichaamsbeweging zou een goedkope en makkelijke manier kunnen zijn om COVID-19 te helpen bestrijden."

"Onderzoek suggereert dat fysieke activiteit de immuunrespons kan versterken, zowel op korte als lange termijn", vertelt ook sportpsychologe Elaine Duncan. "Daarnaast kan fysieke activiteit ook stress en chronische ontstekingen verminderen, waardoor je minder risico loopt op infecties."

Maar tot op heden is hier nog onvoldoende bewijs voor. Met deze uitgebreide, systematische meta-analyse willen de onderzoekers wetenschappelijk aantonen dat fysieke activiteit kan helpen bij het bestrijden van de coronapandemie.

"De resultaten van dit onderzoek kunnen ook bijdragen aan de discussie rond het (her)openen van parken en bossen. Op dit moment zorgen mensen die gaan fietsen of lopen soms voor spanning. Het openstellen van meer groen zet mensen aan om te bewegen, zodat ze ook fitter zouden zijn mochten we in het najaar een nieuwe COVID-19 uitbraak krijgen", klinkt het nog.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!