Het belang van zitcomfort is niet te overschatten, zeker als je deze dagen uren in het zadel slijt. Het komt er dan ook op aan om een exemplaar te vinden dat bij wijze van spreken één is met je zitvlak. Wij onderwierpen vijf moderne zadels aan een uitgebreide test.

Wie fietst, wil dat in alle comfort doen, en dat vergt vaak wat zoekwerk. De fietsindustrie heeft goed begrepen dat er wel iets te verdienen valt met zadels die beloven dat je van elke vorm van pijn verlost wordt, dus staat de technologie - en de marketingmolen - niet stil. De korte, brede zadels naar het voorbeeld van de Specialized Power wisten ons meteen van hun kwaliteiten te overtuigen, dus van dat type hebben we er direct vier getest: PRO Stealth Superlight Carbon, Syncros Belcarra V2.0, Bontrager Aeolus Pro en Fabric Line-S Pro Flat. Fizik springt uit de band met een futuristisch uitziend Adaptive-zadel, maar kan dat ook alle dure beloftes inlossen?

Vier van de vijf geteste zadels zijn kort (zo'n 24 à 25 cm) en hebben een brede neus. Wil je zo'n modern zadel uitproberen, hou er dan rekening mee dat de afstand tussen de punt van het zadel en het stuur moet worden aangepast aan de kortere lengte van het zadel. Een zadel met gegolfd profiel is minder gemakkelijk horizontaal te zetten dan een gewoon plat zadel. Meet daarom met de waterpas op het vlakke deel van het zadel. En denk eraan dat het zadel niet altijd de schuldige is van jouw zadelpijn: een correcte fietspositie is het enige goede startpunt. Zelfs met het duurste zadel kan je een slechte positie niet comfortabel maken. Schuif je altijd naar de tip van het zadel, dan is de afstand met het stuur waarschijnlijk te groot. Ook het soort kniepijn dat je ontwikkelt, kan een indicatie zijn of je zadel te hoog of te laag staat. Maar aan de andere kant kan het juiste zadel wel net dat ene ontbrekende stukje in jouw fietspuzzel zijn. Daarom stelden we ons zitvlak opnieuw ter beschikking van de wetenschap.

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!