Niet enkel normale stervelingen moesten even heroriënteren toen de 'lockdown' werd afgekondigd. Ook profrenners gingen de voorbije weken massaal op zoek naar manieren om hun tijd nuttig en aangenaam in te vullen. Wij pikten er enkele opvallende voorbeelden uit, van YouTube-fenomeen Victor Campenaerts over fietskoerier Dylan Groenewegen tot wijnbouwer Sean De Bie.

 

YOUTUBE-STER VICTOR CAMPENAERTS

Televisiezender Vier rekende de voorbije weken op de vlogs van Victor Verhulst om het coronatijdperk te overbruggen. Als het aan ons ligt, dan kiezen we toch voor de filmpjes van de bekendste Victor van het peloton: Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling). Bij het begin van de 'lockdown' richtte de werelduurrecordhouder samen met zijn boezemvriend en triatleet Jef Van Meirhaeghe een YouTube-kanaal op. Een instantsucces. In een kleine maand tijd lokte het kanaal zo'n 400.000 kijkers en achtduizend abonnees. "Ik had al langer de intentie om een videokanaal te starten, maar zo'n snelle groei had ik niet verwacht", vertelt Campenaerts. "Het was eerst de bedoeling om persoonlijk te antwoorden op iedere reactie, maar dat is intussen al niet meer mogelijk."

 

FIETSKOERIER DYLAN GROENEWEGEN

Met ritwinst in de vierde etappe van de UAE Tour was hij een van de laatste renners die dit zijn seizoen de armen in de lucht mocht steken. Hij had zijn zinnen gezet op Milaan-Sanremo en zou ook in de Ronde van Italië gegarandeerd meedingen naar ritzeges, maar in tijden van corona moest ook Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) zijn doelen bijstellen. "Vier uur trainen is het maximum", vertelt de sprinter uit Vinkenveen, een pittoresk dorpje tussen Amsterdam en Utrecht. "Het doel is vooral om fit te blijven. Al te intensief sporten is op dit moment even niet aan de orde."

 

VEEBOER JENTHE BIERMANS

In het voorjaar hoopte hij zich samen met ploegmaat Nils Politt te bewijzen op Vlaamse wegen, maar door de wereldwijde koerspauze wierp Jenthe Biermans zich noodgedwongen op een andere Vlaamse stiel. De 24-jarige Kempenaar van Israel Start-Up Nation dook op de boerderij van zijn ouders mee de stallen in, net zoals vroeger. "In de winter ben ik af en toe nog op de boerderij te vinden, maar door extra trainingen en ploegstages kwam ik eigenlijk nooit meer in de stallen", aldus Biermans. "Dankzij de coronacrisis heb ik me nog eens twee à drie weken helemaal kunnen uitleven in de boerenstiel."

 

WIJNBOUWER SEAN DE BIE

Drie jaar geleden plantte Sean De Bie (Bingoal - Wallonie Bruxelles) samen met een vriend een wijngaard aan in Turnhout. Als alles goed gaat, kunnen ze eind dit jaar voor het eerst proeven van het eindresultaat. Door de coronacrisis heeft het duo deze dagen alvast iets meer tijd om de vijfhonderd wijnstokken te verzorgen. "We hebben er al veel tijd en geld in geïnvesteerd. Dat willen we uiteraard niet zomaar verloren laten gaan."

 

PERSONAL COACHES ELKE VANHOOF EN VALERIE DEMEY

Je conditie onderhouden terwijl je 'in je kot' moet blijven: ook met de toestemming om te gaan wandelen, lopen of fietsen is het niet voor iedereen een evidente opgave. BMX-kampioene Elke Vanhoof en wegrenster Valerie Demey (CCC-Liv) wierpen de voorbije weken hun expertise in de strijd om anderen gemotiveerd te houden. Dat deed het wielerkoppel via Cyclingcube, een online coachingplatform met #Blijfinuwkot-work-outs op Facebook en Instagram.

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!