Iedereen die ooit met witte schoenen gefietst heeft of dat nog steeds doet, kent het fenomeen: na enkele maanden, of als je pech hebt al na enkele weken, is het hagelwitte ervanaf en is het 'proces der verkleuring' begonnen. Niet getreurd: via ons stappenplan krijg je ze weer zo goed als nieuw.

1. Spoel allereerst het grove vuil dat op de schoenen hangt af onder de kraan. Wil je ze een erg grondige wasbeurt geven, dan draai je best ook de schoenplaatjes eraf. Dat maakt het makkelijker om de zolen volledig schoon te krijgen, waardoor er dus ook geen vuildeeltjes van de plaatjes in je pedalen terecht kunnen komen, wat op zijn beurt niet voor gepiep en gekraak kan zorgen.

2. Meng wat detergent - een normaal afwasmiddel zoals Dreft werkt prima - in een emmer met voldoende warm water en gebruik een afwasborstel of schoenenborstel om de grote oppervlakten schoon te vegen. Met een oude tandenborstel kan je de moeilijk bereikbare vuile stukken onder de handen nemen. Laat de ene schoen in de emmer met water liggen als je de andere aan het schoonborstelen bent. Zo krijgt het detergent de kans om op de schoen in te werken en het vuil los te weken.

3. Na een paar minuten schrobben is het tijd voor stap drie: de stap die wellicht de grootste impact heeft op het wit houden van je witte schoenen. Het geheime ingrediënt heet bicarbonaat! Dit zoutachtige poeder vind je gewoon in de supermarkt en is multi-inzetbaar. Of het nu gaat om bakken, reinigen of zelfs tanden bleken: bicarbonaat - of baksoda - kan het allemaal. En voor ons fietsers het belangrijkste: ook vergeelde witte schoenen krijgt bicarbonaat weer (zo goed) als nieuw.

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!