In de sportwereld heerst onduidelijkheid over de potentiële gezondheidseffecten van het coronavirus. Kan COVID-19 effectief blijvende schade aanrichten, waardoor je - ook als recreant - nooit meer je oude niveau haalt?

Hang niet de stoere uit door de coronamaatregelen in de wind te slaan en intensief te blijven trainen, want het zou je vroeg of laat heel zuur kunnen opbreken. Het coronavirus kan immers een ernstige longontsteking veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Een long is eigenlijk een aaneenschakeling van verschillende ketens. De kleinste vertakkingen monden uit in longblaasjes. Via die blaasjes komt de zuurstof die je inademt in je bloed terecht. Bij een longontsteking zit er geen lucht meer in de longblaasjes, maar wel vocht. Een ernstige longblaasinfectie kan op lange termijn wel degelijk blijvende schade veroorzaken. Ga je je longen bovendien nog eens extra uitputten door te sporten, dan richt je nog meer averij aan. Het kan zelfs leiden tot fibrose - littekenvorming op de longen - en kan zo een vermindering van de zuurstofcapaciteit in de hand werken. Een sterke daling van die zuurstofcapaciteit kan de loopbaan van een profrenner in gevaar brengen.


 
100% HERSTEL? PERFECT MOGELIJK

Gelukkig is het lichaam in staat om een kleine capaciteitsvermindering te compenseren. Vrees dus niet dat je na een eventuele coronabesmetting nooit meer op hetzelfde niveau zal rondfietsen. Het is perfect mogelijk om 100 % te herstellen, op voorwaarde dat je tijdens en net na de ziekte voldoende rust. Als je positief test op het coronavirus of vermoedt dat je besmet bent, is rust noodzakelijk. Zeker langdurige, intensieve fysieke activiteiten zijn af te raden - ook voor niet-besmette personen. Bij koorts is conditietraining sowieso uit den boze, maar ook met extreme krachttraining doe je je lichaam op dat moment geen plezier. Bij ziektes die gepaard gaan met koorts mag je pas veertien dagen na de genezing hervatten.

Wie te kampen heeft met het coronavirus en toch intensief blijft sporten, loopt tevens het risico op myocarditis. Myo-wat? Myocarditis is de medische term voor een ontsteking van het hartspierweefsel. Als je zware inspanningen blijft leveren terwijl het virus in je lichaam zit, wordt er veel geïnfecteerd bloed door je hart gepompt. Op die manier is de kans groter dat het virus zich op de hartspier nestelt - simpelweg omdat er tijdens het sporten veel meer bloed doorstroomt dan in rust. Myocarditis kan op zijn beurt zorgen voor hartritmestoornissen en kan in het slechtste geval zelfs een plots overlijden veroorzaken. Wie drager is van het virus, moet zijn hartslag niet per se voortdurend onder 60 slagen per minuut proberen te houden, maar laat het wel een waarschuwing zijn waarom rusten tijdens deze ziekte zo belangrijk is.

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!