Wie tijdens het buitensporten achter mekaar wandelt, jogt of fietst, dient dat op een grotere afstand te doen van zijn voorganger dan de 1,5 meter 'social distance' die de overheid als coronamaatregel oplegt. Dat blijkt uit het onderzoek door hoogleraar Bert Blocken (KU Leuven), onder meer gespecialiseerd in sportaerodynamica.

Bij rustig wandelen is de ideale afstand 4 tot 5 meter, bij lopen 10 meter en bij fietsen aan 30 tot 40 km/uur zelfs 20 meter. "Wie hoest of niest, verspreidt een wolk van druppeltjes. Als men op dat ogenblik stilstaat, is een afstand van 1,5 meter voldoende zodat de andere hiermee niet in contact komt. Wie in beweging is, laat al hoestend of niezend ook in zijn slipstream druppeltjes achter en het gevaar is groot dat wie achterop komt door die wolk rijdt en druppeltjes opneemt. Hoe sneller men rijdt, hoe meer risico dat men in contact komt met de druppeltjes van zijn voorganger", legt Blocken uit. Bekijk het filmpje met een computersimulatie bovenaan dit artikel om een beter beeld te krijgen van hoe de verspreiding van de 'wolk' werkt.

De Leuvense hoogleraar raadt bij wandelen, joggen of fietsen dan ook aan dat ofwel naast mekaar te doen, ofwel schuin of geschrankt van mekaar. Dat laatste moet ook gebeuren bij het inhalen van mekaar. Wie achter mekaar sport, moet, in tegenstelling tot wat sporters doorgaans doen om in mekaars zog te blijven, de hoger vermelde afstanden in acht nemen.

Dat is dan ook de reden waarom we al een tijdje voorzorgsmaatregelen proberen mee te geven aan fietsers die dezer dagen buiten willen fietsen in het prachtige lenteweer. Geniet ervan, maar denk aan de gezondheid van jezelf, je familie en de mensen die tot de risicogroepen behoren. Volg dus niet alleen de richtlijnen van de overheid, maar gebruik ook het gezond verstand. Vermijd bijvoorbeeld de drukke jaagpaden en smalle fietswegen. Voor meer tips verwijzen we je naar de voorgaande artikels (zie links hieronder).

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!