Thomas De Gendt onderhoudt zijn conditie onder andere met blokkentraining en wedstrijden op Zwift. In dat trainingsgame werd hij wel geblokkeerd omdat zijn waardes te hoog leken te liggen...

Thomas De Gendt was al een fervente Zwift-gebruiker en door het gebrek aan competitie gebruikt hij net als heel wat andere profs nu nog meer de populaire trainingsapp. Dinsdagochtend was hij Tim Wellens de voordelen van het platform aan het tonen toen hij opeens werd geblokkeerd. Zijn vermogen werd afgevlakt en hij kreeg de volgende boodschap te zien: "Ofwel heb je je roeping als prof gemist, ofwel ging er iets verkeerd." Daarop stuurde hij op Twitter de vraag naar Zwift of ze het probleem konden oplossen. Zwift-baas Eric Min reageerde al snel: "Je bent te sterk. We vinden wel een oplossing."

De korte race die hij aan het rijden was, verliep meteen een stuk lastiger, aangezien hij vermogens aan het trappen was zoals in een gewone koers, maar die gewoon naar beneden werden getrokken. Aan Het Nieuwsblad verklapte hij om welke waardes het ging: "Een tijdje aan een stuk 500 à 550 watt. Als wielertoerist is dat misschien onrealistisch hoog, maar voor ons als profs is dat min of meer normaal als je een koers wilt winnen. Zwift bouwt die veiligheidsmarge zodat iemand van 80 kilogram bijvoorbeeld niet zijn gewicht kan instellen op 60 kilogram en dan onrealistische watts per kilogram lichaamsgewicht trapt. Bij profs liggen die waarden natuurlijk wel heel hoog."

In de Zwift-wedstrijden van categorie moet je inderdaad wel hoge vermogens kunnen trappen en dat merken we ook aan het screenshot van De Gendt. Zijn 'concurrenten' trappen ongeveer 4,5 W/kg en Wellens was zelfs bezig aan 5,4 W/kg.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het juninummer ligt nu in de winkel en pakt niet alleen uit met een immer openhartige Oliver Naesen ('Afzien is een kunst op zich, die je beter beheerst naarmate de jaren vorderen'), maar ook met een lijvig Dossier Gravel, met daarin avonturier Laurens ten Dam, de gravelbandentest, de beste gravelbikes van het moment, en fietstests van de gloednieuwe Specialized Diverge, Van Nicholas Rowtag met Campa 12-speed, en de Isaac e-gravelbike. Verder: Wout Poels, Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke, de meest onverwachte Belgische kampioenen, Dagboek van een wielerbelofte, de nieuwe UCI-kalender, everesting, trainen voor e-races en om sneller te worden, superfoods, en veel meer!