De organisatoren van de Ronde van Zwitserland hebben een primeur aangekondigd. De WorldTour-wedstrijd zal tussen 22 en 26 april als eerste een volledig virtuele koers organiseren. "Daarin worden uiteraard alle beperkingen door het coronavirus gerespecteerd", liet de organisatie optekenen.

Alle ploegen die in juni aan de Ronde van Zwitserland op de weg, die voorlopig nog niet werd uitgesteld, zullen deelnemen, kregen een uitnodiging in de bus. Er mogen drie renners per team deelnemen. Het project dat er kwam in samenwerking met Velon, dat een twaalftal WorldTour-teams verenigt, bestaat uit een reeks van vijf individuele races op het online platform Rouvy. 

Er wordt een uur gefietst op wegen die ook in het parcours van de wedstrijd in juni zitten. Gegevens van de renners, die voorgesteld worden door 3D-avatars van hun team, zoals snelheid en kracht, worden aan de kijkers getoond. Verschillende renners zullen ook met webcams in beeld te zien zijn.

Sunweb-kopman Michael Matthews reageerde al enthousiast. "Dit is een heel coole manier om met onze fans te interageren. Dat is in een gewone wedstrijd onmogelijk. Het intiatief geeft ons motivatie in een onzekere tijd." 

Ook Marc Madiot, teambaas van Groupama-FDJ, toonde zich een voorstander. "Elk initiatief om renners te stimuleren in deze moeilijke tijd is meegenomen."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!