De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben in de provincie Antwerpen het gevolg dat het woon-werkverkeer op de fiets op verschillende plaatsen is gekelderd. Dat blijkt uit de provinciale Fietsbarometer. Routes met ook een recreatieve functie zoals fietswegen langs waterwegen of fietsostrades buiten de stadskern kregen de voorbije week echter een pak meer volk over de vloer.

Volgens de provincie is het normale ritme van een werkdag, met een duidelijke ochtend- en avondspits, uit de Fietsbarometer verdwenen. Tussen 14 en 17 uur worden nu de meeste fietsers geregistreerd. De daling van het woon-werkverkeer valt ook op te maken uit de cijfers van telpunten als de Posthofbrug in Berchem (-52%) en IJzerlaanbrug (-57%), locaties die niet zo vaak worden gebruikt door recreatieve fietsers. Ook op de fietsostrade F1 in Mechelen en in Willebroek is er een sterke daling van het aantal fietsers. 

In Bornem op het jaagpad langs de Schelde was het aantal fietsers maandag echter maar liefst met 263 procent gestegen ten opzichte van begin maart. Ook het jaagpad in Grobbendonk (+123%) en de Netedijk in Lier (+112%) noteerden een sterke stijging, net als het Steenplein langs de Schelde in Antwerpen

"De cijfers van de provinciale Fietsbarometer bewijzen dat mensen zich aan de tips houden: blijven bewegen en dit door te fietsen", zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA). "Ongetwijfeld speelt het mooie lenteweer hier ook een rol in."

TIP VAN CYCLING.BE: Vermijd de populairste routes, want daar kan je vaak de regel van 1,5 afstand ten opzichte van andere weggebruikers niet garanderen. Zoek (of maak) routes die meer ruimte voorzien om social distancing te waarborgen. Weet je niet hoe? Bekijk onze routetips via de link hieronder!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!