Viroloog Marc Van Ranst is net zoals Maggie De Block niet gewonnen voor het beperken van het aantal kilometers dat mensen mogen afleggen tijdens een fietstocht. "Het aantal kilometer maakt volgens mij het verschil niet. Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo'n maatregel niet nemen", zei hij in "De Afspraak" op Canvas.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet eerder op de dag verstaan dat fietstochten van 50 kilometer niet meer kunnen. Hij reageerde op uitspraken van voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, Nicholas Paelinck, die duidelijkere regels wil over wandelen, lopen en fietsen (zie link onderaan). "Eigenlijk moeten we in deze crisis de virologische leer volgen", zegt Van Ranst. "Wat kan er niet? Dingen waarbij er gevaar is dat mensen bij elkaar komen en het virus overdragen van de ene op de andere persoon. Het aantal kilometer dat u fietst, maakt volgens mij het verschil niet." 

Afstand bewaren is belangrijker, aldus de viroloog. Het zal evenwel de politiek zijn die een beslissing neemt. De Crem sloot niet uit dat de Nationale Veiligheidsraad tijdens een nieuwe bijeenkomst vrijdag toch een afstandsbeperking oplegt voor uitstapjes in coronatijden.

"LAAT HET ONS LEEFBAAR HOUDEN"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt dat mensen kunnen fietsen zover als ze willen zolang ze de nodige afstand houden. "Laat het ons wat leefbaar houden", zei ze donderdagavond in "Het Journaal" op VRT.

"Waar het eigenlijk om gaat, is dat de mensen niet allemaal samen op hetzelfde moment op de dijk moeten gaan fietsen", aldus De Block aan VRT. Wel moeten de regels over de afstand tussen de verschillende mensen in acht worden genomen. "En dan kan je in feite fietsen zover als je wilt. Maar ik begrijp dat de politie dat wil controleren." 

Ook benadrukte ze dat "wandelen en fietsen gezond is voor de mensen". Het onderwerp zal vrijdag ter sprake komen op de Nationale Veiligheidsraad. "Eerst en vooral is er een uiteenzetting en een stand van zaken van de wetenschappers. Dan moeten we zien waar we staan en of de mensen de regels voldoende hebben opgevolgd", aldus de minister van Volksgezondheid. 

Ook is het volgens haar zeer belangrijk dat de sociale contacten met minstens 50 procent zijn afgebouwd. "Om het virus toch bij zijn nekvel te houden, zoals onze viroloog Steven Van Gucht het zegt, moeten we allemaal een inspanning doen. Anders gaat de snelheid waarmee het virus om zich heen grijpt, niet naar beneden en dan komen we in de problemen. De mensen die ziek worden, daar zitten echt zware gevallen bij", aldus nog De Block. "Laat het ons wat leefbaar houden", zei ze. "In andere landen mag u soms zelfs niet meer de deur uit. Wij willen dat mensen toch nog hun vrijheid hebben om te bewegen, om met de kinderen te gaan wandelen, om een fietstocht te doen."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!