Ondanks het prachtige weer om buiten te fietsen lieten we ons toch verleiden om deel te nemen aan de Zwift social ride met Johan Museeuw ter ere van de AG Driedaagse Brugge - De Panne. Daaruit trokken we een aantal lessen voor onze volgende indoortrainingen. Ook donderdagavond kan je nog zwiften met Jolien D'hoore.

Door het mooie fietsweer stond de indoortrainer al eventjes op non-actief, maar om de sfeer op te snuiven van de AG Driedaagse Brugge - De Panne maakten we een uitzondering. Bovendien vertoefden we in het gezelschap van Johan Museeuw - een extra motivatie om ons beste beentje voor te zetten. We trokken woensdagavond om 19u35 naar onze Zwift-zolder en zwengelden onze laptop en de Elite Suito - een aanrader voor wie een interactieve direct-drive-trainer zoekt, trouwens - in gang. De Elite werkte meteen mee, maar onze laptop wou nog even met onze voeten rammelen en besloot te crashen... Twee minuten te laat klikten we op Zwift de social ride aan en zo kwamen we meteen in het midden van het peloton terecht.

We hadden enkel de start gemist, maar we merkten wel al meteen dat er zich een groepje had afgescheiden van het peloton. Zo'n social ride brengt natuurlijk, ondanks zijn sociale karakter, altijd het competitiegevoel naar boven bij een deel van de deelnemers. Ook wij lieten ons verleiden om constant gaten dicht te rijden op enkelingen die uit het peloton demarreerden. Alvast een eerste tip: dit is helemaal niet nodig, want de twee wegkapiteins brengen het peloton geregeld terug samen. Zo kwamen we na 35 kilometer gegroepeerd - die eerste groep met onder meer Johan Museeuw was wel nog altijd alleen weg - aan de voet van de Volcano Climb. Daar gaf de wegkapitein het signaal aan iedereen om voluit naar boven te rijden. Zo kon iedereen nog eens tonen waartoe hij of zij in staat is. Wij voelden na drie kilometer klimmen al dat we iets teveel met onze (beperkte) krachten hadden gewoekerd.

Zo kwamen we na een goede 40 kilometer als ongeveer 60e van de 200 deelnemers over de streep. We deden dat wel 'buiten competitie', aangezien we te laat waren gestart, waardoor we tot onze eigen ontgoocheling niet in het eindklassement te zien waren. 

Het kon de pret niet drukken, want we moesten concluderen dat zo'n groepsritje enorm leuk is en voor een erg aangename afwisseling tegenover onze gewone fietsritten zorgt. Voor herhaling vatbaar? Zeker! Bijvoorbeeld donderdagavond al, want dan neemt Jolien D'hoore iedereen om 19u30 op sleeptouw tijdens een groepstraining. Het voordeel van zo'n Group Workout? Je doet een gestructureerde training en ondanks alle verschillen in niveau blijf je toch automatisch samen en kan je binnen de groep chats versturen. Leuk en motiverend! Bovendien kan je na registratie op het platform van Keep Moving een badge verdienen met deze en andere ritten. Die badge kan je dan schenken aan de zorgverlener van jouw hart, want zij verdienen jouw steun in deze tijden!

Wat we verder nog hebben geleerd na onze social ride met Johan Museeuw?
* Eet geen zware maaltijden net voor je een stevige indoortraining hebt gepland. Die lekkere Mexicaanse taco's bleken tijdens het klimmen toch wat nadelige gevolgen te hebben...
* Zorg dat je computer en de Zwift-app al hun nodige updates hebben uitgevoerd ruim vooraleer je wil starten.
* Registreer je vooraf voor de groepsrit, zodat je bij het opstarten van Zwift meteen kan aanklikken dat je naar de groepsrit wil springen.
* Download de Zwift Companion-app op je smartphone, zodat je het kaartje vlot kan raadplegen, gemakkelijk een 'Ride On'-aanmoediging kan versturen en kan kijken waar de wegkapiteins en je vrienden zitten op het parcours.
* Woeker niet met je krachten. Zo'n groepsrit is net bedoeld om samen te blijven. Spaar je explosie van watts tot de slotklim of de eindsprint.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.