Dringende fietsherstellingen zijn ook in deze uitzonderlijke omstandigheden mogelijk. Er heerste onduidelijkheid of fietshandelaars die nog mochten uitvoeren. De Fietsersbond en Traxio hebben van minister van Economische Zaken Nathalie Muylle (CD&V) opheldering gekregen.

De fiets is voor heel wat mensen in onder meer gezondheidszorg, voedselvoorziening en leveringen een belangrijk vervoersmiddel. Voor dringende herstellingen kunnen fietsers die essentiële verplaatsingen moeten doen beroep blijven doen op officiële fietshandelaars en -herstellers.

Zoals bij alle activiteiten moeten ook hier de regels van 'social distancing' strikt gerespecteerd worden, net als de hygiënemaatregelen die zijn opgelegd door de overheid. Fietsherstellers kunnen ervoor kiezen om hun werkplaats volledig te sluiten. Zij kunnen niet verplicht worden om herstellingen uit te voeren.

Een kleine steekproef leerde ons dat de aanpak inderdaad verschilt van winkel tot winkel. Sommige zijn volledig dicht, andere hebben een berichtje op hun website of Facebookpagina geplaatst met info over hoe bepaalde mensen voor dringende reparaties toch contact kunnen opnemen met de winkel. Vooraf even checken via die kanalen kan je dus al veel wijzer maken.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!