Dringende fietsherstellingen zijn ook in deze uitzonderlijke omstandigheden mogelijk. Er heerste onduidelijkheid of fietshandelaars die nog mochten uitvoeren. De Fietsersbond en Traxio hebben van minister van Economische Zaken Nathalie Muylle (CD&V) opheldering gekregen.

De fiets is voor heel wat mensen in onder meer gezondheidszorg, voedselvoorziening en leveringen een belangrijk vervoersmiddel. Voor dringende herstellingen kunnen fietsers die essentiële verplaatsingen moeten doen beroep blijven doen op officiële fietshandelaars en -herstellers.

Zoals bij alle activiteiten moeten ook hier de regels van 'social distancing' strikt gerespecteerd worden, net als de hygiënemaatregelen die zijn opgelegd door de overheid. Fietsherstellers kunnen ervoor kiezen om hun werkplaats volledig te sluiten. Zij kunnen niet verplicht worden om herstellingen uit te voeren.

Een kleine steekproef leerde ons dat de aanpak inderdaad verschilt van winkel tot winkel. Sommige zijn volledig dicht, andere hebben een berichtje op hun website of Facebookpagina geplaatst met info over hoe bepaalde mensen voor dringende reparaties toch contact kunnen opnemen met de winkel. Vooraf even checken via die kanalen kan je dus al veel wijzer maken.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.