Dringende fietsherstellingen zijn ook in deze uitzonderlijke omstandigheden mogelijk. Er heerste onduidelijkheid of fietshandelaars die nog mochten uitvoeren. De Fietsersbond en Traxio hebben van minister van Economische Zaken Nathalie Muylle (CD&V) opheldering gekregen.

De fiets is voor heel wat mensen in onder meer gezondheidszorg, voedselvoorziening en leveringen een belangrijk vervoersmiddel. Voor dringende herstellingen kunnen fietsers die essentiële verplaatsingen moeten doen beroep blijven doen op officiële fietshandelaars en -herstellers.

Zoals bij alle activiteiten moeten ook hier de regels van 'social distancing' strikt gerespecteerd worden, net als de hygiënemaatregelen die zijn opgelegd door de overheid. Fietsherstellers kunnen ervoor kiezen om hun werkplaats volledig te sluiten. Zij kunnen niet verplicht worden om herstellingen uit te voeren.

Een kleine steekproef leerde ons dat de aanpak inderdaad verschilt van winkel tot winkel. Sommige zijn volledig dicht, andere hebben een berichtje op hun website of Facebookpagina geplaatst met info over hoe bepaalde mensen voor dringende reparaties toch contact kunnen opnemen met de winkel. Vooraf even checken via die kanalen kan je dus al veel wijzer maken.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het aprilnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat uiteraard de allesoverheersende crisis niet uit de weg. Mathieu van der Poel verlegt zijn focus naar de mountainbikedoelen, Flandriens Lampaert, Van Avermaet, Naesen, Teuns & Wellens staan op non-actief, kameraden Jasper Stuyven en Mads Pedersen over vriendschap in de koers, Fabian Cancellara over zijn Ronde van Vlaanderen 2010, de dames van Boels-Dolmans, wielerbelofte Ward Vanhoof dompelt ons onder in het koersgevoel, Elke Vanhoof op haar BMX naar Tokio ... De actieve wielerfanaat krijgt minstens evenveel relevante info: de grote raceschoenentest, de ultieme tips om indoor te trainen, review van de Scott Addict RC, mountainbiken in het verrassende Genk, de veiligheid van voedingssupplementen, fietsen in de Bourgogne, Do's & Don'ts over darmparasieten en sauna's, en veel meer!