Heel wat bedrijven uit de fietsindustrie tonen hun engagement tijdens deze coronacrisis. Zo maken onder meer Vermarc, Bioracer en Santini mondmaskers voor de zorgverleners in België en Italië.

Bioracer uit Tessenderlo startte afgelopen vrijdag met het maken van zelfbouwpakketten voor mondmaskers. Die bestaan uit specifieke stof, elastieken en linten, in combinatie met 15 filters. Die pakketten worden dan geleverd aan mensen die willen naaien. Dat werkje gebeurt aan de hand van een officiële handleiding. De verdeling van de 20.000 maskers gebeurt via de website maakjemondmasker.be.

Vermarc Sport maakt normaal de teamkledij van topploegen als Deceuninck - Quick-Step en Lotto Soudal, maart stapte vorige week over op de productie van 1.500 à 2.000 mondmaskers per dag. Het levert die aan inkoopprijs aan woonzorgcentra en politiediensten, waar grote vraag is naar deze beschermingsmiddelen.

Het Italiaanse Santini heeft zijn thuisbasis vlak bij Bergamo, waar Covid-19 een gruwelijk aantal slachtoffers eist. De Noord-Italiaanse fabrikant vond het dan ook vanzelfsprekend om van de productie van fietskleren over te schakelen naar mondmaskers. Zo'n 10.000 per dag zouden er vanaf vandaag van de productielijn moeten rollen, als het ontwerp is goedgekeurd door de officiële instanties.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het aprilnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat uiteraard de allesoverheersende crisis niet uit de weg. Mathieu van der Poel verlegt zijn focus naar de mountainbikedoelen, Flandriens Lampaert, Van Avermaet, Naesen, Teuns & Wellens staan op non-actief, kameraden Jasper Stuyven en Mads Pedersen over vriendschap in de koers, Fabian Cancellara over zijn Ronde van Vlaanderen 2010, de dames van Boels-Dolmans, wielerbelofte Ward Vanhoof dompelt ons onder in het koersgevoel, Elke Vanhoof op haar BMX naar Tokio ... De actieve wielerfanaat krijgt minstens evenveel relevante info: de grote raceschoenentest, de ultieme tips om indoor te trainen, review van de Scott Addict RC, mountainbiken in het verrassende Genk, de veiligheid van voedingssupplementen, fietsen in de Bourgogne, Do's & Don'ts over darmparasieten en sauna's, en veel meer!