Voorzichtig zijn en afstand houden van anderen, maar toch ook vooral blijven bewegen: dat is het devies in tijden van corona. Je mag uiteraard zelf kiezen hoe je jouw conditie onderhoudt, maar de Duitse overheid raadt alvast aan om je stalen ros zeker niet aan de kant te zetten: "Social distancing werkt optimaal op de fiets!". Duitse experts doen er zelfs nog een schepje bovenop: "Fietsen is de perfecte vorm van zelfbescherming!"

Hoezo, fietsen is de 'perfecte vorm van zelfbescherming'? Wel, het zit zo: het coronavirus wordt voornamelijk overgedragen via microdruppels, en de kans dat je die tijdens het fietsen inademt, is volgens de Duitse viroloog Michael Barczok 'nihil'. Als je de maatregelen op het vlak van 'social distancing' respecteert, moet je dus al heel wat rare stoten uithalen om geïnfecteerd te raken of anderen te besmetten. Bovendien loop je op de fiets ook minder kans op infecties via het aanraken van verontreinigde oppervlakken, zeker als je vers gewassen fietshandschoentjes draagt en zo weinig mogelijk aan je gezicht komt.

De edele wielersport biedt overigens nog een belangrijk voordeel. "Tijdens het fietsen adem je intenser en reinig je je longen. Dat is optimaal als je jezelf wil beschermen tegen virussen", beweert Barczok in het Duitse weekblad Der Spiegel. In combinatie met het feit dat fietsen aan een gematigde intensiteit een positieve invloed heeft op je immuunsysteem, zorgt dit alles ervoor dat je op twee wielen minder risico loopt om verschalkt te worden door COVID-19.

Lees hier hoe je jouw coronatrainingen het best kan aanpakken en je immuunsysteem op peil kan houden.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!