Het ontwerpbureau Gijs Van Vaerenbergh heeft officieel de opdracht gekregen van de Brusselse regering om drie nieuwe voetgangers- en fietserverbindingen onder de Van Praet-, Jules de Trooz- en Sainctelettebrug te ontwerpen. Intussen opende in de Kempen het eerste deel van de fietsostrade Herentals-Balen.

De keuze van de jury voor het Brusselse project viel op het ontwerp van Gijs Van Vaerenbergh, omdat het sterk de nadruk legt op een natuurlijke van de wandel- en fietsverbindingen in de publieke ruimte van de bewuste bruggen. Via hellende vlakken worden de kades van het kanaal geleidelijk verlaagd en verbreed ter hoogte van de drie bruggen. Langs het water plooit de publieke ruimte naar beneden en worden er vlotte doorgangen gecreëerd onder de bruggen. Het ontwerpbureau Gijs Van Vaerenbergh is onder meer gekend van creaties als het Doorkijkkerkje in Borgloon en het labyrint in C-Mine in Genk.

"De verbindingen langs het kanaal zijn een mooi voorbeeld van hoe we het Brussel van morgen plannen. We maken veel plaats voor voetgangers en voor fietsers en we zorgen voor een perfecte integratie van de verbindingen in de omliggende publieke ruimte", zegt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (sp.a-One.Brussels).

De fietsroute langs het kanaal wordt gezien als een van de drukste fietsroutes van Brussel, en de nieuwe verbindingen onder de Van Praet-, Jules de Trooz- en Sainctelettebrug moeten ervoor zorgen dat de duizenden fietsers zich elke dag nog sneller en veiliger door de stad kunnen verplaatsen. De drie projecten zullen samen naar verwachting rond de 5 miljoen euro kosten, waarvan ongeveer een derde daarvan wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

FIETSOSTRADE HERENTALS-BALEN INGEFIETST
In Geel is zaterdag de eerste drie kilometer geopend van de 36 kilometer lange fietsostrade F105 Herentals-Balen. Het eerste stukje loopt langs spoorlijn 15 en sluit aan op een nieuwe fietstunnel. De provincie Antwerpen startte in mei vorig jaar met de aanleg van de fietsweg tussen de Langstraat en Rauwelkoven in Geel. De kostprijs van deze aanleg bedroeg 2 miljoen euro. Vanaf nu kan je ook de fietstunnel, waar dit deel fietsweg op aansluit, gebruiken. "Dit is het eerste deel van de realisatie van de 36 kilometer lange fietsostrade F105 Herentals-Balen", zegt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit. "Momenteel zijn ook de werken aan de vijf kilometer lange fietsweg tussen Heistraat in Geel en de Merelstraat in Mol volop aan de gang. En nog dit voorjaar start aannemer Colas met de aanleg van de fietsweg tussen het kanaal Bocholt-Herentals en Meirenstraat in Olen. Over een jaar is meer dan de helft van deze fietsostrade afgewerkt."

De F105 zal lopen door drie kleinere stedelijke gebieden - Herentals, Geel en Mol - met heel wat werk- en schoolbestemmingen. In totaal zal de aanleg meer dan 30 miljoen euro kosten, waarvan 9 miljoen voor de twee fietstunnels en negen fietsbruggen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het aprilnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat uiteraard de allesoverheersende crisis niet uit de weg. Mathieu van der Poel verlegt zijn focus naar de mountainbikedoelen, Flandriens Lampaert, Van Avermaet, Naesen, Teuns & Wellens staan op non-actief, kameraden Jasper Stuyven en Mads Pedersen over vriendschap in de koers, Fabian Cancellara over zijn Ronde van Vlaanderen 2010, de dames van Boels-Dolmans, wielerbelofte Ward Vanhoof dompelt ons onder in het koersgevoel, Elke Vanhoof op haar BMX naar Tokio ... De actieve wielerfanaat krijgt minstens evenveel relevante info: de grote raceschoenentest, de ultieme tips om indoor te trainen, review van de Scott Addict RC, mountainbiken in het verrassende Genk, de veiligheid van voedingssupplementen, fietsen in de Bourgogne, Do's & Don'ts over darmparasieten en sauna's, en veel meer!