De veertiende editie van fietsbeurs Velofollies heeft het afgelopen weekend meer dan 40.000 bezoekers over de vloer gekregen. De trend van het jaar blijft de elektrische fiets. "Niet alleen de traditionele stadsfiets, maar ook race- en bakfietsen zijn populair in een elektrische versie", klinkt het bij de organisatie.

Fietsliefhebbers konden afgelopen weekend weer hun hart ophalen in Kortrijk Xpo. Zowel de semiprofessionele coureur als de occasionele zondagsfietser vond er zijn gading tussen de meer dan 350 standen. Velofollies is zowat het uitstalraam van de Belgische fietssector en dat vertaalt zich in bezoekersaantallen. "Net als vorig jaar klokken we af op meer dan 40.000 bezoekers", zegt organisator Pieter Desmet. Het werden er uiteindelijk 41.012.

Volgens Desmet is er ook steeds meer interesse vanuit onze buurlanden. "Het valt op dat erg veel Noord-Fransen naar Kortrijk afzakken", luidt het. "Uit Nederland komen veel fietsdealers de nieuwste ontwikkelingen bekijken." De exposanten investeerden opnieuw fors in hun standruimte op de wielerbeurs. Bezoekers konden er zich niet alleen vergapen aan mooie fietsen, kleurrijke fietstenues en leuke hebbedingetjes, ze konden ook interviews met hun favoriete wielrenners meepikken, hun fietspositie laten opmeten of een e-bike uitproberen op het testparcours.

De elektrische fiets bleef ook deze editie populair op Velofollies. "Vorig jaar werden zo'n 470.000 fietsen verkocht in België, waarvan ongeveer de helft elektrisch. Het gaat dan niet enkel om stadsfietsen, maar ook racefietsen, mountainbikes en gravelbikes winnen aan populariteit en van de speedpedelec, de 'snelle e-bike', werden er vorig jaar 40 procent meer verkocht. Ik vermoed dat dit aandeel de komende jaren nog zal groeien", aldus Desmet.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en bevat de Wielerspecial 2020, met alle ploegen, renners, fietsen en analyses voor het nieuwe wegseizoen. Verder lees je twee topinterviews met Tourwinnaar Egan Bernal ('Ik heb geen probleem met trainingstochten van zes à zeven uur. Ik koers gewoon enorm graag'), en een strijdlustige Tom Dumoulin ('Ik heb mijn koersplezier teruggevonden'), Fietsen Met Lucinda Brand, 8 uitdagingen voor Tiesj Benoot, de broers Roodhooft als de architecten achter het succesverhaal van MVDP ... De actieve fietsfanaat komt aan zijn trekken met de meest uitdagende Franse granfondo's, tests van de Specialized Turbo Creo en The Draft Hoba, de mooiste MTB-route rond Pellenberg, Do's & Don'ts over een krakend bracket en hoe je jouw basissnelheid kan opkrikken ...