Hoewel ze eigenlijk nog belofte is, legt Ceylin del Carmen Alvarado de vrouwelijke veldritelite dit seizoen elke week het vuur aan de schenen. Sterker nog: ze staat op kop in de drie klassementen en kroonde zich afgelopen weekend tot Nederlands kampioene, al droomt de Nederlandse met Dominicaanse roots vooral van een regenboogtrui. Tijd voor een nadere kennismaking met deze sympathieke spring-in-'t-veld!

Ceylin, proficiat met je tot dusver prachtige seizoen. Ik neem aan dat je best tevreden bent met de huidige gang van zaken?
"Ik ben inderdaad heel tevreden met mijn seizoen. Vorig jaar had ik al een mooie groei doorgemaakt, dus daarom was het afwachten hoe de conditie voorbije zomer geëvolueerd zou zijn. Ik had echter meteen het goede gevoel te pakken. De harde trainingsarbeid van de afgelopen maanden blijkt te lonen!"

Is jouw uitmuntende techniek op dit moment jouw sterkste punt?
"Ik denk het wel. Op technisch vlak zit het best goed. In Ronse (waar het parcours er zeer zwaar en modderig bij lag, red.) kon ik bijvoorbeeld het verschil maken op de schuine kantjes en bleef ik voortdurend goed in balans, terwijl het ook al lopend uitstekend ging."

Zijn er nog aspecten die je graag zou verbeteren?
"Ik denk dat ik qua wedstrijdinzicht en killersinstinct nog wel wat kan bijleren. Ook qua pure power en explosiviteit zit ik nog niet aan mijn plafond. Ik ben niet traag, maar in zo'n finale met een rechtstreekse tegenstander maak ik nog wel wat foutjes."

Je won dit jaar in het zand van Koksijde en de modder van Ronse. Koersen voor renners met een grote motor ...
"In beide wedstrijden was de techniek uiteraard ook belangrijk, maar ik moet toegeven dat ik verrast was dat ik dat soort crossen al naar mijn hand kan zetten. We hebben afgelopen zomer een heel goed trainingsprogramma uitgestippeld om via gerichte fysieke prikkels en wedstrijden toch weer een trapje te stijgen in de hiërarchie, en dat blijkt voorlopig zeker zijn vruchten af te werpen!"

Lees het volledige artikel in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het januarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en met de kampioenschappen in aantocht zijn onze schijnwerpers gericht op de cross, met Ceylin del Carmen Alvarado, het team achter Eli Iserbyt, een nuchtere babbel met Thibau Nys, Vooruitblik naar WK Dübendorf en BK Antwerpen, het waarom achter de Nederlandse veldritsuccessen, en Adrie van der Poel. Verder: het gravelavontuur van Wellens & De Gendt, bikepacking rond Girona, de mooiste offroadroute in Zeebrugge, 5 fietsdoelen voor 2020, trainingstips om je rijklaar te maken voor het nieuwe seizoen, een test van verschillende types fiets-gps'en, ...