Weinig zeventienjarigen die zo onder een vergrootglas fietsen als Thibau Nys. De kleine Kannibaal van Baal laat zich echter niet gek maken en concentreert zich nuchter en vastberaden op zijn ontwikkeling als renner. Coach Paul Van Den Bosch plaatst de exploten van Nys junior in het juiste perspectief.

In het zand, in de blubber of op veredelde F1-parcoursen: Thibau Nys (17) slaat dit seizoen overal toe. Hij domineert de wedstrijden in de juniorencategorie en lijkt klaar voor de langverwachte overstap naar de beloften. In de aanloop naar het WK maken we samen met de kleine Kannibaal van Baal en zijn coach Paul Van Den Bosch een tussentijdse balans op. Waar staat hij momenteel als renner? Hoever reiken zijn mogelijkheden? En welke stappen moet hij nog zetten in zijn ontwikkeling? Nys junior geeft ons inkijk in zijn hoofd en zijn benen, terwijl coach VDB het ruimere plaatje schetst: "De sterren staan goed en het potentieel is zeker aanwezig, maar dat biedt geen enkele garantie op een glorieuze toekomst als veldritkampioen, laat staan op een eventuele profcarrière."

 

KRITISCHE VEELWINNAAR

Thibau Nys: "2019 was in sportief opzicht een prima jaar voor mij. Begin februari werd ik vierde op het WK in Bogense, afgelopen zomer behaalde ik enkele mooie resultaten op de weg (waaronder twee zeges in Bierbeek en Huldenberg, red.) en ook in het veld liep de voorbije weken alles op wieltjes. Ik kan dit seizoen op quasi alle wedstrijden mijn stempel drukken en heb al heel wat mooie overwinningen op zak. Of ik afgelopen zomer veel progressie gemaakt heb? Zeker wel, maar ik heb ook geen 'reuzenstappen' gezet zoals pakweg Eli Iserbyt bij de profs. Ik ben weer een paar procentjes sterker geworden, maar dat heeft vooral te maken met ouder worden en is op zich dus niets bijzonders. Ik rijd nu misschien wat meer in de kijker omdat ik vaak kan winnen, maar vorig seizoen kon ik het de jongens van een jaar ouder soms ook al knap lastig maken (Nys won als eerstejaarsjunior maar liefst tien wedstrijden, red.), dus in zekere zin ligt het dan in de lijn der verwachtingen dat je er als tweedejaarsjunior nog een schepje bovenop doet."

"Mijn voornaamste troef is dat ik de koers goed kan 'lezen' en dat ik gezien mijn explosiviteit kan 'ontploffen' op het moment van de waarheid. In combinatie met mijn technisch vermogen is dat een belangrijk wapen, al bestaat het gevaar ook wel dat je daardoor iets terughoudender koerst omdat je weet dat je een verschroeiende slotronde achter de hand hebt. Als ik het vanaf volgend jaar moet opnemen tegen concurrenten die meer kracht en inhoud hebben, zal dat een enorm voordeel zijn, maar op dit moment word ik vooral beter van koersen met open vizier. In Kortrijk wilde ik voor mezelf iets rechtzetten door meteen vanaf de eerste ronde de forcing te voeren, en dat draaide zeer goed uit. Sindsdien probeer ik meer initiatief te nemen en vanaf het eerste moment het volle pond te geven. Mijn langetermijnontwikkeling houdt me momenteel meer bezig dan het winnen van mooie crossen."

Paul Van Den Bosch: "Qua resultaten kan het momenteel niet beter. Thibau wint Wereldbekers, kroonde zich tot Europees kampioen en triomfeert op alle mogelijke parcoursen. Kortom: hij domineert zijn leeftijdscategorie. Winnen lijkt een evidentie, maar voor zijn ontwikkeling als renner zou het misschien beter zijn dat hij af en toe zou verliezen. Uit een nederlaag leer je nu eenmaal meer dan uit de zoveelste overwinning op een rij. Maar goed, Thibau houdt zijn voeten gelukkig stevig op de grond en bezit de luciditeit om alles in het juiste perspectief te plaatsen. En laten we wel wezen: als je meer dan 80 procent van je wedstrijden wint, is er natuurlijk weinig reden tot bezorgdheid."

Lees het volledige artikel in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.