Door te besparen op partijdotaties heeft de Provincie Antwerpen de mogelijkheid om het budget voor fietsostrades jaarlijks met één miljoen euro te laten stijgen. Gezien de ellenlange files in de regio is het geen overbodige luxe om mensen aan te zetten en de mogelijkheid te bieden om naar het werk te fietsen.

De provincie Antwerpen gaat de komende jaren stelselmatig de provinciale partijdotaties schrappen. Dat blijkt uit de meerjarenplanning voor de periode 2020-2025 die het provinciebestuur dinsdag heeft gepresenteerd en die de komende dagen aan de provincieraad wordt voorgelegd. De provincie bespaart met die maatregel twee miljoen euro. Bij de investeringen valt op dat het budget voor fietsostrades jaarlijks met 1 miljoen euro stijgt, tot een verdubbeling van de huidige investeringen.

De provincies moeten ook tijdens deze legislatuur verder besparen, temeer omdat de inkomsten uit de onroerende voorheffing dalen en Vlaanderen alleen bij de lokale besturen tussenbeide komt voor de responsabiliseringsbijdrage en niet bij de provinciale. Het provinciebestuur erkent dat het personeelsbestand - momenteel 1.400 mensen - daarom ook de komende jaren zal afnemen door medewerkers die met pensioen gaan niet altijd te vervangen, maar wil daar geen cijfer op plakken.

Het provinciebestuur heeft in de meerjarenplanning wel nog ruimte gevonden om de komende zes jaar netto 161 miljoen euro te investeren. Dat geld gaat vooral naar fietsinfrastuctuur, waaronder een geleidelijke verdubbeling van het budget voor fietsostrades tot 9 miljoen euro in 2024. De fietsostrades Antwerpen-Lier en Herentals-Balen worden de prioriteit, naast de schakelroute Herentals-Turnhout. Verder staat er voorbereidend studiewerk gepland voor de fietsostrades Herentals-Lier en Lier-Heist-op-den-Berg. De provincie bekijkt ook of de fietsostrade Antwerpen-Mechelen hier en daar kan worden verbreed.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het januarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en met de kampioenschappen in aantocht zijn onze schijnwerpers gericht op de cross, met Ceylin del Carmen Alvarado, het team achter Eli Iserbyt, een nuchtere babbel met Thibau Nys, Vooruitblik naar WK Dübendorf en BK Antwerpen, het waarom achter de Nederlandse veldritsuccessen, en Adrie van der Poel. Verder: het gravelavontuur van Wellens & De Gendt, bikepacking rond Girona, de mooiste offroadroute in Zeebrugge, 5 fietsdoelen voor 2020, trainingstips om je rijklaar te maken voor het nieuwe seizoen, een test van verschillende types fiets-gps'en, ...