Wat is de veiligste fietshelm op de markt? Deze pertinente vraag is het uitgangspunt voor onafhankelijk onderzoek van de Amerikaanse Virginia Tech-universiteit, die verschillende soorten fietshelmen quoteert aan de hand van een zelfontwikkeld sterrensysteem. In het racesegment staat er (nog steeds) geen maat op de Lazer Century MIPS, maar ook andere helmen met MIPS-, WaveCel- en SPIN-technologie scoren uitstekend.

Een helm dragen is cruciaal voor de veiligheid en het welzijn van fietsers, maar het ene model biedt uiteraard meer bescherming dan het andere. Om na te gaan welke fietshelmen qua bescherming het best scoren, zette Virginia Tech in samenwerking met het Insurance Institute for Highway Safety een gedetailleerd classificatiesysteem op poten. De rangschikking en de quotering (van één tot vijf sterren) zijn gebaseerd op een uitgebreide impacttest, waarbij de onderzoekers nagaan in hoeverre de geteste helmen hoofdletsels en hersenschuddingen tegengaan bij een eventuele impact.

Virginia Tech nam intussen al 86 helmen onder de loep - niet alleen racehelmen, maar ook MTB-, urban- en multisportvarianten. Na de toevoeging van een hele reeks nieuwe modellen is en blijft de conclusie dat helmen met MIPS-technologie nog steeds de kroon spannen. Zo worden de eerste vijf plekken in de rangschikking ingenomen door MIPS-helmen, met de Lazer Century MIPS (race) en de Bontrager Rally MIPS (MTB) als absolute koplopers. Ook andere systemen zoals WaveCel en SPIN dragen in belangrijke mate bij tot de veiligheid.

Alle helmen die kunnen rekenen op een vijfsterrenquotering - 29 in totaal - zijn uitgerust met MIPS-, WaveCel- of SPIN-technologie. Dit bewijst dat specifieke veiligheidssystemen wel degelijk nut (kunnen) hebben. Al betekent dat echter niet dat een helm met MIPS-, WaveCel of SPIN-technologie per definitie meer bescherming biedt dan een helm zonder een mechanisme dat de rotatiekracht reduceert. Sterker nog: sommige 'standaardhelmen' scoren even goed of beter dan bepaalde MIPS-, WaveCel- of SPIN-helmen, benadrukt Virginia Tech.

De volledige rangschikking kan je raadplegen via deze link. Let op: hoe lager de score, hoe beter het beschermingsniveau.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.