Israel Cycling Academy nam onlangs de proflicentie van Katusha-Alpecin over en zal volgend seizoen dus debuteren in de WorldTour. In de nasleep van dit nieuws maakte het team van onze landgenoot Ben Hermans bekend dat het overstapt op fietsen van de Britse constructeur Factor, naar eigen zeggen de 'fastest road bikes ever'.

Na een tweejarige samenwerking met De Rosa opteert Israel Cycling Academy voor een nieuwe wind. In Factor vond het een kersverse partner met dezelfde steile ambities. De ultralichte Factor O2 VAM Disc zal door Ben Hermans en Daniel Martin hoofdzakelijk gebruikt worden op geaccidenteerde parcoursen, en voor de vlakke koersen is er de One, door de Britse fabrikant omschreven als de snelste aerofiets die ooit getest is in windtunnels en op de weg. Andre Greipel en co. kunnen hun sprints betwisten op de Factor ONE Disc-fietsen, die ontwikkeld zijn in functie van aerodynamische efficiëntie en maximale stijfheid. De fietsen worden uitgerust met Black Inc.-componenten (wielen, zadelpennen, geïntegreerde stuurpennen, fietscomputerdragers en stuurlint), CeramicSpeed-lagers, Maxxis-banden, Selle Italia-zadels en SwissStop-remschrijven en -blokjes.

"Aan het materiaal zal het zeker niet liggen, want dat is fantastisch", zegt Jost Zevnik, chief operating manager bij Israel Cycling Academy. "We delen dezelfde ideeën over de standaarden waaraan een fiets precies moet voldoen. Nu we verzekerd zijn van uitstekend materiaal, kunnen we met het volste vertrouwen het nieuwe seizoen aanvatten."

Ook Factor is verheugd dat het opnieuw deel zal uitmaken van de WorldTour, nadat het tot eind 2018 ook al AG2R La Mondiale van fietsen voorzag. "Het is en blijft toch de omgeving bij uitstek om je als constructeur te tonen aan de rest van de (wieler)wereld. We zijn erg blij dat we in zee kunnen gaan met Israel Cycling Academy. Het internationale karakter van de ploeg spreekt ons enorm aan. Bovendien zullen we nauw samenwerken om nieuwe product- en designontwikkeling mogelijk te maken."

Israel Cycling Academy is niet het enige WorldTour-team dat van fietsconstructeur verandert. Ook Cofidis (De Rosa) en Astana (Wilier) zullen in 2020 gebruikmaken van nieuw materiaal. Afgelopen seizoen was dat al het geval voor Team Sunweb (Cervélo), CCC Team (Giant), Dimension Data (BMC) en AG2R La Mondiale (Eddy Merckx).

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat kan uitpakken met een exclusieve blik achter de revalidatie van Wout van Aert. Verder: Zdenek Stybar, Yara Kastelijn, Ruben Apers over Bjorg Lambrecht en de veiligheidsproblemen, Erik Dekker, talentdetectie bij Telenet Baloise Lions, bikefitting voor rugpatiënten, De Streekrenner in Noord-Limburg, verantwoord snoepen en energiedips vermijden, een test van drie gravelbikes …