Ook volgend jaar krijgen sportieve fietsers de kans om daags voor de profs hun eigen Luik-Bastenaken-Luik te rijden. Inschrijven voor de 10de editie van de Liège-Bastogne-Liège Challenge, op zaterdag 25 april 2020, kan vanaf nu. Ook voor de Paris-Roubaix Challenge zijn de inschrijvingen open.

Voor de profs beslist een flitsende demarrage bergop of een snelle sprint aan de meet over winst of verlies en ook voor de fietsfanaten loont het om snel te zijn. Wie zich snel inschrijft, geniet immers van een voordeeltarief. Er is keuze uit drie verschillende afstanden: 70, 147 of 266 km, allen met start en finish in Luik.

Het parcours van de 266 km is hetzelfde als dat van de profs daags nadien, goed voor meer dan 3700 hoogtemeters in totaal! Maar ook op de 70 en de 147 km zijn er voldoende uitdagingen. Het wordt zwoegen, zweten en genieten op iconische hellingen als de Côte de Wanne, de Côte de la Roche-aux-Faucons en de Côte de La Redoute. Deelnemers kunnen zo in de voetsporen treden van echte kampioenen zoals Philippe Gilbert, Bob Jungels, Alejandro Valverde en Jakob Fuglsang om Liège-Bastogne-Liège op hun eigen palmares zetten. Na afloop van de heroïsche inspanning kunnen de deelnemers nog genieten van de ploegenpresentatie van de profs op de Place Saint-Lambert in het centrum van Luik.

Net zoals bij de profs zal er ook bij de recreanten een heel internationaal gezelschap aan de start komen. Vorig jaar kwam iets meer dan de helft van de deelnemers aan de Liège-Bastogne-Liège Challenge uit het buitenland. Italianen, Spanjaarden, Nederlanders, Britten en uiteraard ook veel Belgen zien deze cyclo als een van de grote uitdagingen op hun wielerkalender. Bovendien vindt deze klimklassieker volgend jaar al voor de 10de keer plaats op de kalender, een jubileumjaar, en speciaal daarvoor pakt de organisatie uit met een nieuwe wieleroutfit ter gelegenheid van deze verjaardag.

Null

SAFETY FIRST DANKZIJ CONTINENTAL

"De LBL Challenge is een bucket list toertocht voor elke sportieve fietser die een klimuitdaging wil en wij zijn bijzonder trots om daar een rol in te spelen", zegt Thomas Vanautgaerden, Marketing Communications Manager Continental Benelux. "Als partner van de LBL Challenge hecht Continental veel belang aan de veiligheid voor, tijdens en na de fietstochten. Daarbij zet Continental niet alleen zijn expertise in banden- en automotivetechnologie in om het aantal verkeersongevallen tot nul te herleiden, ook de verbetering van het wederzijdse begrip en respect tussen alle weggebruikers - in het bijzonder fietsers en automobilisten - is daar cruciaal in. Tijdens onze toertochten hechten we veel belang aan de veiligheid van alle deelnemers door bv. de inzet van tal van seingevers, aanduidingen van gevaarlijke punten en sensibilisering om steeds met aangepast materiaal op pad te gaan."

VOOR DE KASSEIFANATEN

Zegt Carrefour de l?Arbre jou meer dan de Côte de la Redoute? Of wil je in april zowel deze legendarische kasseistrook als de mythische wielerhelling bedwingen? Ook voor de Paris-Roubaix Challenge die plaatsvindt op 11 april zijn de inschrijvingen open.

Sinds 1896 is de Helleklassieker een van de meest memorabele wedstrijden voor het peloton. Ervaar het gevoel op de kasseien en vecht jouw persoonlijk duel uit met de Hel van het Noorden. Bekende stroken als de Trouée d?Arenberg en Carrefour de l?Arbre zullen niet ontbreken. De finishlijn ligt net als bij de profs op de Vélodrome in Roubaix. Van een legendarische aankomst gesproken...

Snuif alvast de sfeer op in dit filmpje over de voorbije editie van de Liège-Bastogne-Liège Challenge:

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat kan uitpakken met een exclusieve blik achter de revalidatie van Wout van Aert. Verder: Zdenek Stybar, Yara Kastelijn, Ruben Apers over Bjorg Lambrecht en de veiligheidsproblemen, Erik Dekker, talentdetectie bij Telenet Baloise Lions, bikefitting voor rugpatiënten, De Streekrenner in Noord-Limburg, verantwoord snoepen en energiedips vermijden, een test van drie gravelbikes …