In onze nieuwe magazinerubriek 'De Streekrenner' ontdekken we samen met een lokale ervaringsdeskundige de beste MTB-trails in Vlaanderen en omstreken. De primeur was weggelegd voor Jim Vanhooydonck, die ons enkele ongerepte stukjes in het noorden van de provincie Antwerpen toonde.

Jim is ruim op tijd op post aan de parking van de Kalmthoutse Heide. We hadden verwacht om nog snel een gpx-bestand te kunnen inladen op ons gps-toestel, maar dat blijkt niet de methode die hij gebruikt om zijn weg te vinden in de wirwar van mogelijke paden in deze streek. Jarenlange ervaring en een extra job als begeleider van jongeren in de MTB-school Noorderkempen hebben ervoor gezorgd dat hij alle wegen op zijn duimpje kent. Op automatische piloot stuurt hij zijn Olympia door de bossen en heidegebieden.

Wij zijn al lang het noorden kwijt, maar na 17 kilometer en met uitzicht op een prachtig stukje natuur kan Jim doodleuk zeggen dat we slechts een paar kilometer van onze parkeerplek verwijderd zijn. Het is duidelijk: we gaan niet verdwalen met hem aan onze zijde.

AFRIKAANSE VIBE

Na amper anderhalve kilometer hebben we al een eerste hoogtepunt beet. We rijden langs de oevers van de Putse Moer, waar een hele zwerm vogels is neergestreken om de idylle compleet te maken. Als je deze fijne MTB-rit binnenkort zelf afwerkt, zal je op dit punt ook al voeling met de ondergrond hebben gekregen: de zanderige bodem is ideaal voor winters biken, want hij neemt het regenwater goed op, waardoor je niet door de modder hoeft te ploeteren. Echt mulle passages hebben we ook niet veel gezien. De ondergrond blijft meestal goed berijdbaar, en als het dan toch wat te los wordt, zijn er vaak zijkantjes waar je wél kan blijven trappen.

Je kijkt in dit soort natuurgebieden best wel uit je doppen dat je niet op verboden terrein fietst. Enerzijds heb je de militaire domeinen die beperkt toegankelijk zijn, anderzijds heb je wandel- of broedzones, waar fietsers niet welkom zijn. Als iedereen gehoorzaam is, blijft het voor iedereen leuk. Even verderop laten we zo'n broedgebied letterlijk links liggen en wisselen we bredere zandpaden af met singletracks en heidepaden. Hier blijft het nog redelijk vlak, maar ook dat zal nog veranderen.

Download onze route HIER.

Lees het volledige artikel in de MTB-special van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.