Op 10 november vindt in het Italiaanse Silvelle het EK veldrijden plaats. Regerend kampioene Annemarie Worst is prima aan het seizoen begonnen en kijkt dan ook uit naar de strijd: "Ik heb enorm genoten van dat wit-blauwe shirt met de gouden sterren, dus ik zou mijn titel maar al te graag verlengen."

We zijn er met z'n allen snel aan gewend geraakt, en dat geldt eigenlijk ook voor de renster zelf: Annemarie Worst die als Europees kampioene rondrijdt in de witte trui met blauwe sterren. De Nederlandse was de winter van 2018-2019 niet eens met overdreven hooggespannen verwachtingen ingegaan. Ze was vooral op zoek naar een constant seizoen op een hoog niveau. "Ik hoopte wel op een uitschieter, maar dat het tijdens de Europese titelstrijd zou lukken, had ik nooit durven dromen", zegt de renster van 777. "Het heeft een tijdje geduurd vooraleer ik volledig mijn draai vond in het veld. Pas na het WK van 2017 in Bieles, waar ik wereldkampioene werd bij de beloften, besloot ik me meer op cyclocross te richten. Dat betekende dat ik in 2017-2018 voor het eerst twintig tot vijfentwintig veldritten reed op heel veel verschillende parcoursen, terwijl ik voordien een zeer beperkt programma afwerkte. Ik moest gewoon de nodige ervaring opdoen en denk dat mijn lijf daar even aan heeft moeten wennen."


EINDELIJK SCHITTEREN IN EEN TRUI

De vele inspanningen wierpen een winter later toch hun vruchten af. "Ik had een goede basis gelegd en had die in de zomer nog steviger gemaakt door niet alleen te mountainbiken, maar ook wat op de weg te rijden bij de clubploeg van het Adelaar Ladies Cycling Team uit Apeldoorn. De eerste veldritten van het vorige seizoen verliepen eigenlijk al meteen heel goed, en dan stel je je verwachtingen natuurlijk ook enigszins bij richting dat Europees kampioenschap."

Annemarie Worst rakelt de herinnering aan die mooie novemberdag in Rosmalen met veel plezier op. "Het was een snel rondje en het was moeilijk om echte verschillen te maken, maar er zat een kleine bospassage in waar ik telkens een paar meter kon wegrijden van de anderen. Op anderhalve ronde voor het einde ging ik daar voluit en sloeg ik een kloof. Het was hard werken nadien en ik kon me geen enkele fout permitteren, maar ik hield het vol tot aan de finish. Geweldig om zo'n kampioenschap te winnen! Ik was natuurlijk ook al wereldkampioene geworden bij de beloften, maar daarmee verdien je een trui die je voor de rest nooit mag aantrekken. Ik had nu eindelijk een wedstrijd gewonnen waarin een volwaardige kampioenstrui te verdienen was. Het was heel fijn om een jaar met die mooie outfit te mogen pronken."

SILVELLE ONTVANGT EK VELDRIJDEN 2019

Op 10 november maakt de crossminnende wielerliefhebber opnieuw kennis met Silvelle, dat van 1994 tot en met 1999 gastheer was van een manche in de Superprestige, die toen nog een internationaler karakter had. In 2017 vond ook het Italiaans kampioenschap plaats in de stad in de regio Veneto. Welke renners veroveren er binnenkort de prestigieuze wit-blauwe trui met de gouden sterren?

Als je speurt naar een Italiaanse stad met een veldrithart, dan is Silvelle zeker een van de toonaangevende locaties in het wielergekke land. De organisatie kreeg van de regio de nodige financiële middelen om Veneto verder op de toeristische kaart te zetten, al lijkt het EK op de weg van komende zomer daar beter geschikt voor. In november is het ook in Bella Italia immers niet zonovergoten ... Toch kunnen supporters rekenen op een spannende strijd.

Net als vorig jaar in het Nederlandse Rosmalen krijgen de renners een compact parcours van 2,9 kilometer met veel draaien en keren voorgeschoteld, inclusief de nodige bruggen om toch wat hoogteverschil te creëren. De organisatie gewaagt van een typisch Vlaamse ondergrond, die gemakkelijk in modder verandert. Een andere overeenkomst met vorig jaar is dat er eveneens een EK voor masters plaatsvindt, die ditmaal op één dag - op zaterdag 9 november - aan de bak mogen. Overvol is het programma op zondag 10 november zeker ook, want tussen 9 en 16.15 uur worden er maar liefst zes kampioenschappen afgewerkt. Dit vanwege de toevoeging van een aparte wedstrijd voor vrouwelijke junioren.

Aan favorieten voor de Europese titel bij de elite is er alvast geen gebrek. Bij de mannen is het uitkijken naar titelverdediger Mathieu van der Poel, die in Silvelle een van zijn eerste crossen van het seizoen zal betwisten. De Nederlander zal wel moeten afrekenen met man-in-vorm Eli Iserbyt, al hebben ook zijn ploegmaats Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout de goede conditie te pakken. Toon Aerts en Lars van der Haar dromen stiekem van een tweede Europese titel. Bij de dames lijken Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst de te kloppen vrouwen. Tenzij wereldkampioene Sanne Cant de oranje overmacht opnieuw weet te verschalken ...

Het programma:
09.00 uur: junioren vrouwen
09.50 uur: junioren mannen
11.00 uur: beloften vrouwen
12.20 uur: beloften mannen
13.50 uur: elite vrouwen
15.20 uur: elite mannen

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en je krijgt er onze MTB-Special bovenop! Daarin vind je tests van mountainbikes en e-MTB's van Trek, Specialized, Canyon en Lapierre, tips om een MTB te kopen, de mooiste winteroutfits, een duurtest van de Shimano Deore XT 12-speed, techniektips van een endurorijder, fietstochten in Swaziland, Marokko en de Vlaamse Ardennen, de mooiste route in Noord-Antwerpen, hoe je jouw MTB-vering moet onderhouden en instellen, hoe je een beenlengteverschil moet opvangen , spatborden, en meer. In het gewone nummer lees je interviews met Toon Aerts, Tim Merlier, Annemarie Worst, Kim Van De Steene, Kenny De Ketele en Steve Bauer. Verder: het wielerjaar 2019 in beeld, wielrennen in Amerika, de hervorming van het baanwielrennen, een vooruitblik naar de Caps Urban Cross in Kortrijk ...