In een digitaal referendum is beslist dat er in de Kortrijkse binnenstad geen maandelijkse autovrije zondag komt. De afgelopen week brachten 9.880 Kortrijkzanen hun stem uit, maar slechts 43 procent van de stemmers zag een maandelijkse autovrije zondag zitten.

Ongeveer 64.000 mensen uit Kortrijk en deelgemeenten konden sinds maandag hun stem online uitbrengen. Om deel te nemen aan het digitaal referendum moesten ze het nummer van hun identiteitskaart invoeren. 72 procent van de stemmers nam deel via hun gsm, de anderen via een laptop of computer. Bij het invullen van het referendum deden 3.376 mensen ook een eigen suggestie voor een betere mobiliteit in de stad.

De autovrije zondag zou zich telkens van 10 tot 18 uur beperken tot de fietszone van de stad. Dat betekent dat alle ondergrondse parkeergarages wel toegankelijk zouden blijven. Bussen van De Lijn en taxi's zouden uiteraard wel toegang krijgen tot de autovrije zone. Door middel van een doorgangsbewijs zou bijvoorbeeld ook voor artsen een uitzondering gemaakt worden.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne toonde zich erg opgetogen over het aantal deelnemers. Voor een geldig referendum was de lat op 2.000 stemmers gelegd. "Dit is een bewijs dat basisdemocratie en directe democratie werkt. Het debat leeft ook, overal werd er over mobiliteit gesproken in onze stad." Uiteindelijk stemde 57 procent van de kiezers tegen het voorstel. "De uitslag is zeer helder. De mensen hebben duidelijke taal gesproken, voor hen volstaat een jaarlijkse autovrije zondag. Daar moeten we niet flauw over doen."

Stad Kortrijk wil de inwoners blijven betrekken bij het nemen van grote beslissingen. In het bestuursakkoord werd daarom opgenomen dat elk jaar in oktober een dergelijk digitaal referendum zal gehouden worden.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en je krijgt er onze MTB-Special bovenop! Daarin vind je tests van mountainbikes en e-MTB's van Trek, Specialized, Canyon en Lapierre, tips om een MTB te kopen, de mooiste winteroutfits, een duurtest van de Shimano Deore XT 12-speed, techniektips van een endurorijder, fietstochten in Swaziland, Marokko en de Vlaamse Ardennen, de mooiste route in Noord-Antwerpen, hoe je jouw MTB-vering moet onderhouden en instellen, hoe je een beenlengteverschil moet opvangen , spatborden, en meer. In het gewone nummer lees je interviews met Toon Aerts, Tim Merlier, Annemarie Worst, Kim Van De Steene, Kenny De Ketele en Steve Bauer. Verder: het wielerjaar 2019 in beeld, wielrennen in Amerika, de hervorming van het baanwielrennen, een vooruitblik naar de Caps Urban Cross in Kortrijk ...