In het Brusselse gewest wordt in de komende vier weken de dodehoekverklikker SofAlert getest. Het systeem waarschuwt fietsers en vrachtwagenchauffeurs via een geluidssignaal wanneer ze in een dode hoek dreigen te komen. De jonge bedenkers van het systeem verloren een klasgenote door een dodehoekongeval.

Het proefproject voor fietsers en vrachtwagens was al voorzien in mei en juli, maar liep door productieproblemen vertraging op. Brussels minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt gaf mee het startschot aan het Maria-boodschaplyceum in Brussel. Het systeem van SofAlert waarschuwt fietsers en vrachtwagenchauffeurs via een geluidssignaal wanneer ze in een dode hoek dreigen te komen. Een toestel aan het stuur van de fiets met een geluids- en afstandssensor detecteert voertuigen op minder dan anderhalve meter en laat een alarm afgaan wanneer die grens wordt overschreden.

De nadruk ligt nu op de kant van de fietser, maar er is ook al een vrachtwagenmodule in ontwikkeling. Een honderdtal fietsers hebben zich bij ontwikkelaar Detectin Traffic ingeschreven om deel te nemen aan het proefproject. "Met de juiste technologie en innovatie kunnen we zowel het veiligheidsgevoel als de reële verkeersveiligheid verhogen. Met de Brusselse regering staan we resoluut achter dit soort initiatieven", zegt minister Van den Brandt.

SofAlert werd gedurende twee jaar ontwikkeld en wordt nu voor het eerste op grote schaal getest in het drukke Brusselse verkeer. Van de testgebruikers wordt verwacht dat ze de feedback op punt stellen en nog nieuwe ideeën aanleveren om het ontwerp eventueel nog licht bij te sturen. Indien de vier weken durende test goed verloopt en er nog investeerders gevonden worden, kan de dodehoekverklikker in september 2020 de markt op.

Het mooie aan SofAlert is dat het is bedacht door leerlingen die een klasgenote verloren door een dodehoekongeval. Uit die tragische gebeurtenis creëerden ze iets waarmee ze levens willen redden. Uiteindelijk zetten ook de ouders hun schouders onder het project en richtten ze het bedrijf Detectin Traffic op. Na een prototype zijn ze nu aanbeland aan de belangrijke testfase om daarna hopelijk zo snel mogelijk een definitief product op de markt te kunnen brengen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!