We moeten er geen doekjes om winden: wij waren danig onder de indruk van het WK-parcours in Yorkshire toen we het begin mei samen met Yves Lampaert en Oliver Naesen gingen verkennen. "3.800 hoogtemeters, verspreid over bijna 290 kilometer: het zal geen slechte coureur zijn die hier de regenboogtrui pakt!"

"Wat? 285 kilometer, wuk is me da?" Het is de eerste reactie van Yves Lampaert wanneer we hem vertellen hoe lang het WK in Yorkshire zal zijn. Het is maandagochtend 8 mei, we zitten knus in het busje van Belgian Cycling, met ook nog bondscoach Rik Verbrugghe en Oliver Naesen, en zijn op weg naar het WK-parcours. "Zijn ze helemaal zot geworden?", vraagt Naesen zich af. "285 kilometer. Dat is nog meer dan een klassieker. Dat gaan we voelen. Wist jij dat Yves?"

Neen is zijn antwoord. Nu goed, de Ronde van Vlaanderen telt 267 kilometer, de Amstel Gold Race 265 en Parijs-Roubaix 257. Zo veel korter is dat niet, maar dat het WK een slijtageslag wordt, staat vast. Bovendien krijgen we tijdens de verkenning een hele dag gemiezer over ons heen, en ook tijdens de Ronde van Yorkshire regende het vier van de vijf dagen. Kortom: het weer kan zeker een rol spelen op de dag van het WK!

Maar genoeg over die regen, laten we inzoomen op wat de WK-omloop te bieden heeft. Het parcours bestaat uit twee grote delen: een lange aanloop van 186,5 kilometer met daarin drie beklimmingen en vervolgens een lokaal circuit van 14 kilometer, waar het voortdurend op en af gaat en waar de renners zeven rondjes zullen afwerken.

Lees het volledige artikel in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!