Volg jij momenteel de Tour de France op de voet? Dan is de kans groot dat je ook zelf sportief bezig bent, zo blijkt uit een onderzoek van Garmin in België. Gebruik gerust de resultaten van deze enquête als je excuses nodig hebt om de tv af te stemmen op Michel en José!

De grootste wielerwedstrijd van het jaar is aan de gang. En zo goed als alle Belgen kennen de Ronde die op 6 juli van start ging. Hoewel het hier om een sportief hoogtepunt gaat, blijkt uit onderzoek van Garmin dat maar liefst 94% van de Belgen die de koers vorige zomer volgden, dat vanuit hun luie zetel doen. Niet echt sportief zou je denken. Toch zien we dat deze groep Belgen vaker wekelijks sport dan wie de koers niet volgt. Daarom helpt Garmin de wielerfanaten deze zomer met het vinden van prachtige routes doorheen België, inclusief een aantal lokale bergritten. Want de cijfers tonen ook aan dat de bergritten het liefste bekeken worden (64%), dus laat ons ze ook eens écht meemaken, zo klinkt het bij de gps-specialist.

Hoe kijken we naar wielerwedstrijden?

Zowat alle Belgen zijn bekend met de grote Franse wielerwedstrijd die op 6 juli van start ging in onze hoofdstad (98%). En meer dan de helft (54%) heeft de koers het afgelopen jaar ook gevolgd. Dat deden ze vooral via de televisie (94%), de krant (28%) of de radio (24%). Slechts 2% geeft aan de renners in real life te zijn gaan aanmoedigen. Opvallend is dat wie jonger is dan 34 jaar, dubbel zo vaak aangeeft de koers te volgen via radio, nieuwsapps of sociale media dan 34-plussers.

De meesten onder ons zitten dus in hun luie zetel (of op de rollen?). Maar dat wil niet per se zeggen dat de wielerfan daarom niet sportief is. Integendeel.

Wie kijkt naar wielrennen?

We zien dat mannen vaker de koers volgen dan vrouwen (65% vs. 44%). Dat is niet per se een verrassing. Want wielrennen wordt ook nog steeds het meeste beoefend door mannen. 27% van de Belgische mannen geeft aan zelf aan wielrennen te doen tegenover 9% van de Belgische vrouwen.

Mannen zijn dan ook vaker de die-hard fans die steevast elke etappe volgen (16%, tegenover 6% vrouwen).

Ook zien we dat de Ronde zeer populair is bij ouderen. Maar liefst 71% van de 55+'ers volgt de koers. Dat is bijna dubbel zoveel als de Belg die jonger is dan 34 jaar, want daar volgt 36% de Ronde.

Tot slot merken we dat wie wekelijks sport, in het verleden al vaker de Ronde volgde dan wie minder sport (60% vs. 40%). Vooral hardlopen en wielrennen zijn de sporten die vaak beoefend worden door de trouwe Ronde-kijker. Fitness is dan weer de populairste sport bij de Belg die de Ronde niet volgt.

Inspiratie voor de sportieve wielrenner

Uiteraard verbindt de fabrikant deze resultaten graag aan de eigen producten: "De fietscomputers van Garmin, waaronder de Edge 530 en Edge 830, bieden tonnen inspiratie voor de wielrenner die er deze zomer op uit wil trekken.  Ze beschikken over een vooraf geladen Garmin-fietskaart, waarmee je heel eenvoudig nieuwe routes ontdekt, waar je ook bent. Dankzij routebepaling op basis van populariteit kan je kiezen uit wegen en paden die plaatselijke fietsers het vaakst afleggen. Ook wie even wil afwijken van de vooropgestelde route om verborgen plekjes te ontdekken, kan dat. De Edge 530 en 830 leiden je altijd terug naar je route of startpunt."

De leukste ritten om te volgen:

1. De bergetappes (64%)
2. Alle ritten zijn even leuk (27%)
3. De sprintetappes en de tijdritten (3%)
4. De tussenritten (2%)

Uit de cijfers bleek ook dat bergetappes het liefste gevolgd worden. 64% van de Belgen vindt die het leukste. Wie ze ook zelf wil beleven, kan dankzij de ClimbPro-functie op de Edge-toestellen (530 en 830) automatisch de resterende stijging en hellingshoek nagaan. Zo weet je wat jou nog te wachten staat.

Deze zomer hebben we dus geen excuus meer om in onze luie zetel te blijven zitten.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!