Er komen langs Vlaamse gewestwegen "op die kruispunten waar het veilig te organiseren valt", verkeerslichten die fietsers toelaten bij rood licht toch rechts af te slaan. Daardoor zullen we met de fiets minder lang nodeloos moeten wachten aan de lichten.

Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg melden het hoopgevende nieuws woensdag. "Wanneer we de verkeerslichtenregeling op een bepaald kruispunt herbekijken, zullen we voortaan de afweging maken of er zo'n extra verkeerslicht specifiek voor fietsers kan worden geïnstalleerd", zegt het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer.

De steden Brussel, Gent en Sint-Niklaas voerden eerder al de regeling in dat fietsers rechts mogen afslaan wanneer het verkeerslicht op rood staat. Dat wordt daar aangegeven via een speciaal verkeersbord. Wegen en Verkeer opteert er nu voor om langs gewestwegen dat verkeersbord op stal te laten. "Wij geven de voorkeur aan een extra verkeerslicht voor fietsers om dat toe te laten."

Ondanks aansporingen van onder meer de Fietsersbond - die meent dat fietsers vaak nodeloos voor sommige rode lichten staan te wachten - was de Vlaamse overheid erg terughoudend om op gewestwegen fietsers via een verkeersbord toe te staan door het rode licht te rijden. Bevoegd Vlaams mobiliteitsminister Weyts (N-VA) vreesde dat die regeling tot "onduidelijkheid" bij de verschillende weg­gebruikers zou leiden. Hij vreesde ook dat fietsers aan elk kruispunt voortaan door het rode licht rechts zouden afslaan, toegelaten of niet.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!